D

De ce sa mergem la Biserica?!

Unul din mijloacele cele mai puternice si mai eficace ale Bisericii pentru a chema mila divina asupra celor vii si a celor adormiti este Sfanta Liturghie sau aducerea Jetfei celei fara de sange pentru mantuirea lor. Aici, la Sfanta Liturghie,Insusi Domnul, in mod tainic, Se injunghie pe jertfelnic, cea mai sfanta si mai puternica jertfa, mijlocind El insusi pentru iertarea pacatelor noastre.

 

Putem, oare, sa nu speram gratierea si alinarea criminalului, cand insusi fiul imparatului este cel care mijloceste pentru el?

 

Fara indoiala ca nu!

Acelasi lucru trebuie sa nadajduiasca si credinciosul pentru care se aduce Jertfa cea fara de sange, fiind pe deplin convins ca prin aceasta i se vor ierta pacatele si va dobandi posibilitatea de a trece intr-o stare duhovniceasca mai buna.

Aceasta speranta neindoielnica  a Bisericii Ortodoxe se intinde si asupra celor adormiti, avand in vedere ca starea celor raposati nu e inca definitiva, iar nespusa mila divina si Jertfa Mantuitorului Hristos se rasfrange asupra oamenilor pana la infricosata Judecata a lui Hristos.

“Caci printr-o singura jertfa adusa, a adus la vesnica desavarsire pe cei ce se sfintesc.Aceasta, fiindca ramane in veci, are o preotie neschimbatoare.Pentru aceasta, si poate sa mantuiasca desavarsit pe cei ce se apropie prin El de Dumnezeu, caci pururea e viu ca sa mijloceasca prin ei”(Sf ApostolPavel-Evrei 10,14;7,24-25.)

Particelele scoase la dumnezeiasca Proscomidie pentru pomenirea celor vii si a sufletelor celor adormiti, se pun in Sangele cel datator de viata al lui Hristos, dupa care preotul zice:”Spala, Doamne, pacatele celor ce s-au pomenit aici, cu cinstit Sangele Tau, pentru rugaciunile sfintilor Tai”.

Si Sangele  lui Hristos curata orice pacat.

Iata de ce trebuie sa iubim Sfanta Liturghie si sa participam atunci cand ea se savarseste.

0 Shares