D

Despre copiii, morti, nebotezati

Nimeni nu poate sa devina crestin daca nu se boteaza, si nu se mantuieste daca nu este botezat.
“Cel ce crede si se va boteza se va mantui“Marcu 16,16.
    Biserica a crezut lucrurile asa cum le-a propovaduit Domnul, de aceea a consacrat Botezul, si mai ales Botzul pruncilor.
   De vreme ce omul ca sa se mantuiasca trebuie sa fie botezat, ce se va intampla cu un copil, daca pleaca nebotezat?
Pentru ca pruncul sa nu moara nebotezat, sa consacrat botezul copiilor.Nu fac bine parintii care evita sau amana sa-si boteze copiii.Acest lucru este primejdios.Adica, este mare pacat sa moara nebotezat copilul din pricina neglijentei parintilor.
   Ce se va intampla cu sufletul copilului nebotezat?
  Aceasta problema o lasam pe seama iubirii si a proniei lui Dumnezeu.Acesta nu nedreptateste pe nimeni.Dealtfel, noi am aflat de la Dumnezeu ca pentru ca sa se mantuiasca cineva trebuie sa se boteze, iar daca nu o face, nu stim ce se va intampla cu acel suflet.
   Exista lucrari, referitoare la acest lucru, ale Sfintilor Parinti.Sfantul Grigorie de Nyssa spune:”Caci sfarsitul inainte de vreme al pruncilor nu este nici in dureri, ci cel care inceteaza sa vetuiasca astfel, nu se supune cugatarii,nici nu se socoteste egal cu cei curatiti prin toata virtutea in timpul vietii”.
  Sfantul Grigorie Teologul spune:”…nici nu se vor preamari, nici nu vor fi chinuiti de care Dreptul Judecator, ca unii nepecetluiti pe o parte, dar lipsiti de rautate pe alta parte, ci patimind sau indurand nestricaciunea; caci cel care nu este vrednic de chin, nu este nici de cinste”.
Dumnezeu stie exact ce se va intampla cu pruncii nebotezati, dar spune Sf.Grigorie, nu putem sa spunem ca sunt in Rai sau in iad.
Ne intereseaza sa subliniem faptul ca pentru ca sa se mantuiasca cineva, trebuie sa devina crestin, trebuie sa se boteze.
 Astfel  nu poate . Toate acestea se intampla pentru ca omul sa se mantuiasca de pacat.Nu exista alta modalitate.

 

Arh.Simeon Karaiopoulos-Adame unde esti?

CategoriiFără categorie
0 Shares