„Podoaba voastră să nu fie cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur şi îmbrăcarea hainelor scumpe, ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestri-căcioasa podoabă a duhului blând şi liniştit…” (I Petru 3, 3-4).
În ceea ce priveşte felul de a se îmbrăca al omului, decent sau vulgar, mitro-politul Antonie de Suroj spune că trupul este partea văzută a sufletului.
După ce a aflat acest lucru, cunoscutul rocker K. Kincev nu şi-a mai mutilat cor-pul cu noi tatuaje. Împodobindu-şi trupul, îmbrăcându-l într-un anumit fel, femeia descoperă o părticică din taina sufletului său. De pildă, prin machiaj îşi împodobeşte chipul până la idealul cunoscut numai de ea însăşi. Privind deci o fată care se îmbracă indecent, te întrebi fără să vrei: „Este comportarea ei dezmăţată, aşa cum îi sunt şi hainele?”
Vreau să remarc totuşi o nuanţă: nu toate femeile care se îmbracă indecent tind să fie o pradă uşoară pentru bărbaţi, deşi gândurile lor nu sunt dintre cele mai nevinovate. Cândva nu înţelegeam de ce se îmbracă multe fete de parcă se gândesc numai la sex. Pentru bărbaţi acesta este un semnal: „Nu sunt împo-trivă.” Se cunoaşte faptul că multe violuri au loc din cauza comportării inde-cente a femeilor. Apoi, am înţeles că fetele nu vor neapărat să iasă cu primul bărbat care le apare în cale. Mai curând, ele nu înţeleg ce impact are compor-tamentul lor asupra bărbaţilor. Se simt victorioase atunci când un tânăr le priveşte cu interes. Sunt apreciate, iar orgoliul le este satisfăcut. Sunt asemenea bărbaţilor corpolenţi care îşi etalează muşchii pe plajă sub privirea încântată a fetelor frumoase. Din păcate, sărmanele tinere nici nu bănuiesc ce gânduri perverse se ascund în mintea unor bărbaţi la vederea lor şi cât de rapid le pot materializa.
Medicina susţine faptul că bărbatul se excită mai rapid decât femeia. Multor fete le place să se autoafirme cu ajutorul hainelor indecente şi al flirtului, să poarte victorii, apoi să-şi abandoneze victima. Acest comportament este dăunător sub toate formele.
Am citit cum unei tinere fete îi plăcea enorm să râdă de bărbaţi. Odată, mătuşile ei credincioase au adus-o aproape forţat la Lavra Sfintei Treimi din Serghiev Posad. În timp ce se afla în biserică, a văzut un tânăr de o frumuseţe rară, care nu era atras deloc de aspectul ei. Acest lucru a înfuriat-o foarte tare. Apoi, când a aflat că tânărul este orb, a cuprins-o ruşinea şi a recunoscut cât de iraţională a fost comportarea ei.
Tinerii care doresc să se căsătorească trebuie să ţină cont de comportarea şi ţinuta viitoarei mame a copiilor lor. Iar fetele care vor să se căsătorească să nu uite că bărbaţii care au intenţii serioase nu-şi vor alege niciodată o uşuratică şi o cochetă notorie pentru viaţa de familie.
Multe femei visează să se căsătorească. Este evident că în firea femeii stau căsătoria şi maternitatea. Dar este periculos să tinzi spre acestea cu orice preţ. Poţi să devii nefericită pentru totdeauna. Unele fete, în special cele care se apropie de 30 de ani, consideră că viaţa este trăită în van dacă nu se căsătoresc urgent. Şi nu contează cum este viitorul soţ: alcoolic, necredincios sau dependent de droguri. Important este pentru ele să se căsătorească. Protoiereul Arcadie Şatov a rostit aceste vorbe înţelepte: „E mai bine să nu te căsătoreşti niciodată decât s-o dai în bară.”
Cred că am tot vorbit despre femei şi am uitat să amintim despre regulile care se cuvin bărbaţilor. I-aş îndemna doar un lucru: „Fiţi bărbaţi!” Caracteristicile tinerilor contemporani sunt infantilismul şi frica de responsabilităţi. Urmarea acestora este căderea instituţiei căsătoriei.
Aş vrea să amintesc despre o problemă deosebit de serioasă. Mulţi tineri con-sideră că viaţa sexuală trebuie să înceapă înainte de căsătorie. Ei se întreabă: „Ce vom face dacă suntem incompatibili în pat şi vom ajunge la divorţ?” Vreau să spun doar un lucru: numărul „căsătoriilor de probă” creşte, iar numărul divorţurilor nu scade, ci, dimpotrivă, e din ce în ce mai mare. Această abordare poate fi total eronată, poate dăuna foarte serios relaţiei. Să zicem că tinerii au hotărât să „încerce”, au ratat şi s-au despărţit. Iar rateul poate surveni din zeci de alte motive, compatibilitatea fiind pe ultimul plan. Relaţiile intime armonioase nu se nasc subit, ci se creează după o căsnicie îndelungată, în iubire şi prin cunoaştere reciprocă a dorinţelor şi afinităţilor sufleteşti. Iată de ce tinerii trebuie să se păstreze curaţi până la nuntă.
Trăim vremuri când oamenii, din cauza credinţei lor slabe şi a depărtării de tradiţia strămoşească, au comis multe greşeli, nu şi-au păstrat curăţia trupească, au desfrânat. Cu toate acestea, harul lui Dumnezeu vindecă orice neputinţă a oamenilor şi umple cu darul său pe cei lipsiţi. De aceea, Dumnezeu va ajuta pe orice om care vine la El cu toată inima. Numai să se întoarcă omul la Dumnezeu prin pocăinţă, spovedanie şi să-şi dorească schimbarea aceasta.
De aceea, dacă aţi hotărât să vă legaţi viaţa cu o persoană, să nu-i reproşaţi trecutul în nici un caz.
Tema noastră se referă la perioada premergătoare nunţii – o repetiţie generală a oamenilor dornici să se căsătorească, un test al sentimentelor. Cei doi tineri trebuie să înveţe chiar înainte de cununie cum să iubească, să ierte, să se bucure reciproc, să se roage unul pentru celălalt.
La început, când am fost hirotonit, preotul coliturghisitor, un om încercat şi experimentat, mi-a spus: „Nu te obişnui să faci lucrurile prost de la început, străduiește-te să le faci corect şi bine, şi apoi totul va merge mult mai uşor.” Sfatul acesta este valabil şi pentru viaţa de familie. Tinerii trebuie să-şi conso-lideze relaţia până la căsătorie.
În încheiere, vreau să rostesc câteva cuvinte de consolare pentru cei ce vor să se căsătorească. Nu vă temeţi de nimic. Omul care se căsătoreşte împlineşte po-runca Domnului: „Nu este bine să fie omul singur” (Facerea 2, 18), şi dacă el Îi cere Domnului ajutorul cu sinceritate, atunci îl va primi neapărat.
(Pr. Pavel Gumerov, Familia – mica biserică, Editura Sophia, 2017)