CE LĂSĂM MOȘTENIRE copiilor sau nepoților noștri?

Casele sau banii circulă. Primele se vând, iar arginții se cheltuie. Nimic nou, așadar.

Și totuși.

Molima aceasta, experiența socială și personală a ultimelor luni, evoluția politică, orizontul provocărilor, impasul ca țară (și continent), ascuns după rânjetele unor victorii electorale chinuite, toate la un loc ne arată – aparent, tot banal – că în lanțul care leagă material generațiile între ele contează, cu adevărat, imaterialul.

Pe scurt: buna creștere.

Da, ființa tânără să știe cum se stă la masă, să nu dea din casă, să fie discretă, dar deschisă, să se bucure și să aibă empatie cu nefericirea lumii în care s-a născut: de la vecini la pisoiul pierdut în pădure.

Apoi, identitatea pe care o construiesc, la un loc, limba, memoria istorică, teritoriul, furtunile de zăpadă de la Sinaia și valurile mării de la Constanța.

În fine, credința.

Mai apăsată sau nu, practicată însă în cunoștință de cauză, dincolo de „tradiție” sau de superstiții, adică ancorată în misterul vieții și în voința Celui care îl face posibil.

Asta putem, cu adevărat, să lăsăm în urma noastră, evident asistați de sus.

În rest, jos, zdroabă, alergătură, sudoare și supărare, mese cu prietenii, mici evadări și mari doruri nicicând ostoite.


Să luăm aminte!

Pr. Prof. Dr. Radu Preda

Sursa https://www.facebook.com/radu.preda.581

CategoriiCopii
0 Shares