L

La Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos

„Ziua aceasta a Nasterii Domnului este cea mai mare si mai insemnata zi din viata omenirii. Cu ea incepe o lume noua si de aici incepe lumea sa-si numere anii. Anul in care ne aflam acum, ne arata numarul anilor trecuti de la acest mare eveniment.

Zi de mare bucurie in Cer si pe pamant. De bucurie mare pentru ca a venit Dumnezeu pe pamant ca sa-l ridice pe om la cinstea din care cazuse prin pacatul neascultarii. Raiul cel inchis atunci, acum iarasi l-a deschis si ne-a aratat calea pe care sa mergem pentru a intra in el.

Sa mergem si noi la Betleem impreuna cu pastorii si cu magii, pentru a ne inchina dumnezeescului Prunc.

Dar ce saracie si lipsa vedem aici! Nu palat maret, nu casa frumoasa, nu slujitori, nici macar o casa modesta cu cele necesare pentru primirea unui prunc pe lume.

Si la mirarea noastra, Pruncul din iesle ne zice: ” O, oamenilor, eu puteam veni la voi cu slava multa, cu alai ingeresc, cu bogatie si putere mare, ca nu duc lipsa de toate acestea. Dar am ales lipsa si saracia grajdului si a ieslei, ca sa intelegeti ca fericirea mult dorita de sufletul vostru, nu sta in bogatie, in indestulare, in trai bun si in rasfat. Fericirea pamanteasca este de scurta durata , si umbrita de multe necazuri, de boli si de moarte. Nu va legati cu inima de ea. Eu v-am pregatit inca de la intemeierea lumii, o fericire mai presus decat toata fericirea pamanteasca. Aceasta fericire am venit acum sa v-o daruiesc.”

Si mai vedem in saracia grajdului, o tanara mama infasand, tinand in brate si alaptand pe noul Nascut, pe Sfanta Fecioara Maria, care ne zice: „Pentru ca am nascut si tinut in brate pe dumnezeescul Prunc, m-am invrednicit sa fiu mai cinstita decat Heruvimii si Serafimii si Imparateasa a Cerului si a pamantului. Nu este mai mare cinste pentru o femeie decat a naste si a purta in brate un prunc. Fericite sunt femeile care se bucura de aceasta cinste si vai, de doua ori nefericite acelea care se rusineaza sa fie mame, sau arunca si ucid pruncii pe care li i-a dat Dumnezeu. Nefericite pe pamant si le asteapta si vesnica nefericire.”

Astazi S-a nascut Hristos, Mesia Cel luminos. Laudati-L si-L cantati si va bucurati. Sa ne bucuram si sa multumim Domnului Hristos, Care bogat fiind a saracit pentru noi, ca sa ne imbogateasca cu fericirea Sa cea vesnica si de care, pe toti sa ne invredniceasca cu marea Sa iubire de oameni. Amin. ”

Ieromonah PETRONIU TANASE (Schitul Romanesc Prodromu, Sfantul Munte Athos)

 

239 Shares