F

Fereste-te de judecata cea indrazneata

Asupra ta intoarce ochiul tau, si te fereste a judeca faptele altora. Pentru ca, acela care judeca pe altii, se oboseste degeaba, apoi adeseori greseste decat restabileste adevarul, si in sfarsit el insusi cade usor in pacat. Dar cel ce se cerceteaza si se judeca pe sine, face un lucru folositor (afla adevarul si nu pacatuieste) . Noi, de obicei judecam lucrarile dupa inima noastra, pentru ca egoismul, care este iubirea de sine mai presus de toate, nu ne lasa a face o dreapta judecata. Daca tinta dorintelor noastre ar fi todeauna a place lui Dumnezeu, atunci nu ne-am tulbura asa usor la cea mai mica impotrivire ce intampinam in viata.

Multi oameni, in toate cele ce fac, se cauta pe ei, si nu simt ca se cauta numai pe ei. Se socotesc buni si impaciuitori atata vreme cat merg toate pe placul lor, iar de se schimba lucrurile impotriva voiei lor, deodata vin tulburati si intristati. Fiindca tot omul are o parere a sa, de aceea se nasc adeseori vrajbe si intre cetateni, intre prieteni, intre monahi si chiar intre cei evlaviosi.

 O deprindere veche dispare greu. Si nimanui nu-i place a fi sfatuit in afara de hotarul vederilor sale. Daca te intemeiezi mai mult pe cunostintele si experienta ta, decat pe puterea lui Iisus Hristos, caruia i se cade a fi supuse toate, rar si tarziu vei ajunge la adevarata lumina a duhului; pentru ca voia lui Dumnezeu este de a fi supusi Lui in toate si pe aripile adevaratei dragoste, a ne inalta peste ingustul cerc al cunostintelor noastre.

                                                             Meditatie

Staruie in noi o tainica rautate, care cauta sa descopere lipsurile fratilor nostri, si iata de ce suntem atat de grabiti a-i judeca, uitand ca numai Dumnezeu singur e judecatorul inimilor. 

In loc de a cerceta cu atata seriozitate constiinta altuia, sa ne pogoram mai bine in a noastra.

 Vom gasi acolo motive destule de a fi ingaduitori fata de aproapele si destule tulburari pentru noi insine.  N-ai sarcina decat pentru tine, nu vei raspunde decat de tine.  Nu judecati, pentru ca sa nu fiti judecati.

 

Urmarea lui Hristos – editura Bunavestire

0 Shares