Pentru placerea nimanui si cu nici un chip sa nu faci rau.  Din dragostea catre aproapele, care are nevoie de ajutor, poti uneori a schimba fapta buna prin alta mai buna; caci, prin aceasta, fapta buna nu e zadarnicita ci numai prin alta mai buna este inlocuita.  Fapta neitovarasita de dragoste este zadarnica, dar orice vei face din dragoste, oricat de mic si de neinsemnat lucru s-ar parea oamenilor, este un binecuvantat rod.  Caci in cumpana dreptatii lui  Dumnezeu,  indemnul catre o fapta buna atarna mai mult decat insasi fapta.

Acela care are dragoste multa, izbuteste mult.  Si mult bine face acela care cauta mai ales a face bine aproapelui sau. Adeseori indemnul faptelor noastre pare a fi rasarit din dragoste;  cand in fond el nu este decat egoism, pentru ca nadejdea de rasplatire este mai totdeauna amestecata in faptele noastre cele bune.

Pentru cel ce are adevarata si deplina dragoste, singura lui dorinta este aceea ca tot lucrul sa-l faca spre marirea lui  Dumnezeu  Nu pizmuieste pe nimeni, pentru ca nu cauta placeri pentru sine.  Bucuria sa nu o opreste pentru sine, ci pentru duhul sau, care, inaltandu-se mai presus de toate bunatatile, doreste a fi fericit in  Dumnezeu.  Nu recunoaste nici unei fapturi vreun merit ci toate le reduce la Dumnezeu, nedespartite si intregi asa cum au venit de la Datatorul a toate.  Pentru dansul,  Dumnezeu este inceputul  de unde curge tot binele,  si sfarsitul unde afla repaus si bucurie toti sfintii.  O! De am avea o scanteie numai din adevarata dragoste, atunci ne-am incredinta ca toate cele pamantesti sunt desarte.

 

                                               Meditatie

Mai toate faptele oamenilor pornesc dintr-un principiu viciat de acea  Intreita pofta  de care vorbeste sfantul  Ioan, si contra careia viata crestina nu e decat o vesnica lupta.  Iubirea de sine atat de greu de invins, zadarniceste foarte adeseori faptele,  in aparenta chiar pe cele mai curate.  Cate lucrari, cate milostiviri,  cate pocainte, in care omul poate se increde,  vor fi neroditoare pentru   Cer!

  Dumnezeu nu e decat al celor ce-l iubesc;  El e pretul dragostei, al acelei dragoste fara de margini si fara masura, care  ramane vesnic, dupa cum zice sfantul Pavel .

 Dragoste care singura creezi  sfinti,  dragoste care  esti  Dumnezeu insusi,  patrunde, stapaneste, transforma toate puterile sufletului meu, fii viata mea, sigura mea viata, acum si puterea si in vecii vecilor.  Amin!

 

Urmarea lui Hristos – Editura BunaVestire

CategoriiAproapele Fapte
35 Shares