Vamesul si Fariseul  – Duminica a XXXIII a

                      Iata,Domnul Hristos dat-a pilda aceasta:Doi oameni s-au suit la templu, sa se roage:unul era fariseu, iar celalalt vames.

Si fariseul stand in picioare, se ruga in sine astfel: ,,Multumescu-ti tie Doamne, ca nu sunt ca ceilalti oameni, care sunt nedrepti,hrapitori, curvari sau chiar ca vamesul acesta…; si a aratat cu scarba spre vamesul care statea deoparte,cu fruntea in jos.                                                           

Pe urma, din nou a luat sa se roage, zicand:,,Eu postesc de doua ori pe saptamana, dau dijma din

toate veniturile mele…;.

Si zicand acestea, fariseul se credea fara pacat inaintea lui Dumnezeu. 

Pe cand vamesul statea departe, la usa, si nici indraznea sa ridice ochii spre cer,ci, stiindu-si pacatul, se batea in piept si zicea:,,Doamne, Dumnezeule, ai mila de mine, pacatosul ! ”.

Dupa ce Domnul Hristos a dat pilda aceasta, a zis:,,Eu va spun ca mai degraba vamesul acesta s-a coborat acasa la el mai imbunatatit decat fariseul acela”.

Si ca sa pecetluiasca pilda, Mantuitorul a mai grait:,,Caci orisicine se inalta, va fi smerit, iar tot cel ce se smereste, va fi inaltat…”

Domnul Hristos ne pune aici fata in fata, iubitii mei, doua feluri de rugaciune:aceea a fariseului si aceea a vamesului.

Iata-l pe fariseu stand in picioare si graind cu Dumnezeu oarecum de la egal la egal si laudandu-se  cu faptele lui de credinta, nerecunoscandu-se catusi de putin pacatos. El bine stie toate faradelegile pe care le face zilnic, cu toate acestea crede ca poate insela pe Dumnezeu, aratandu-se in fata lumii plin de evlavie.

El se lauda ca posteste, dar jecmaneste pe vaduve si pe orfani.

El se lauda ca da dijma din toate, dar in treburile lui ia camata nedreapta.

El se lauda ca nu-i curvar, si cu toate acestea traieste nelegiuit, afara din casa lui.

O, dragii mei, cati farisei de acestia nu se afla si in ziua de azi. Ei cred ca daca fac o cruce si aprind o lumanare cand si cand, apoi s-au si pus bine cu Dumnezeu. Ei cred ca daca pot insela cu vorbele si cu infatisarile lor pe oameni, apoi pot tot atat de lesne sa insele si pe Dumnezeu,Carele si umbra gandurilor noastre o cunoaste. Pentru toate acestea, rugaciunea fariseului este cu totul proasta,iar Dumnezeu ii va da cuvenita plata la vremea potrivita.

     Si iata-l acum pe vames …Parca-l vedem cum sta umilit la usa si nici a ridica ochii asupra altarului nu indrazneste. Si de ce, oare, aceasta? Fiindca, iubitii mei,el, mai inainte de toate, isi  vede pana la fund pacatul,si ii este scarba mare de sine. Cand vede el cat de spurcat ii este sufletul si cat de curat este Dumnezeu, cum sa poata ridica privirea spre cer? El se asupreste atunci pe sine, batindu-se in piept.

O, dragii mei, bataia aceasta in piept a vamesului, cat de mult ne graieste noua! Este pocainta pentru pacatele noastre. Este focul curatitor care vine si arde incaperea sufletului nostru, ca, pe urma, sa poata poposi acolo insusi Domnul Hristos.

      Si vazandu-si pacatul si scarbindu-se de el, vamesul un singur glas are: acela de rugare catre Dumnezeu, ca sa aiba mila si sa-l ierte. El nu graieste vorbe laudaroase ca fariseul,ci striga cu putere spre Dumnezeu, zicand: ,,Doamne-Doamne, ai mila si de mine, pacatosul!”.

O, cat de cu inlesnire urca ea spre Tronul lui  Dumnezeu si cu cata bucurie o primeste Tatal ceresc!…

Iata asadar, Domnul Hristos ne pune fata in fata doua feluri de rugaciune si ne intreaba:

,,Cu care din ele se aseamana insasi rugaciunea pe care Mi-o inaltati Mie?

 Este ea asemenea aceleia a fariseului, bine veti sti ca numai n-o voi primi, ci descoperindu-va fatarnicia, va voi spune precum odinioara fariseilor:,,Vai, voua, farisei fatarnici!,,

.Este ea asemeni aceleia  a vamesului pacatos, atunci o voi primi cu toata dragostea si trimite-voi voua mangaiere, ajutor, spalare de pacate si nadejde de mantuire.  Va voi spune:,,Veniti la Mine copii ai pocaintei, si Eu va voi da voua camara placuta in locuinta voastra cereasca…,,

O, dragii mei, sa facem asa ca sa nu auzim glasul cel dintai, ci, faptuind dupa voia lui Dumnezeu, sa auzim pe cel de-al doilea, intru mantuirea noastra si intru slava lui Dumnezeu, acum si pururea si in vecii vecilor.AMIN.

                                  Al.Lascarov- Moldovanu – Chemari la Domnul                                                            

138 Shares