Trecea Domnul Hristos prin cetatea Ierihonului si iata ca Zaheu, mai – marele vamesilor, dorind foarte a-L vedea, nu putea din pricina norodului, fiind el insusi foarte mic la statura.

   A alegat, asadar, inainte si, urcandu-se intr-un dud, a asteptat sa vina intr-acolo Domnul Hristos, cu cei care alcatuiau numeroasa ceata din jurul Lui.

   Cand a ajuns Iisus Domnul in dreptul locului aceluia, Si-a ridicat ochii in sus si a zis: “Zahee,Zahee,da-te jos degraba, caci astazi trebuie sa raman in casa ta !”

Cand a auzit aceste vorbe, Zaheu s-a umplut de mare bucurie, si repede s-a dat jos din dud.

   Auzind acestea cei din jurul Domnului, au inceput a carti, zicand : “Iata, intra sa gazduiasca la un om pacatos!…”

Dar Zaheu, stand cu chipul smerit in fata Domnului, a grait in fata tuturor:  “Iata, Doamne, jumatate din averea mea o dau saracilor,iar daca am napastuit pe cineva,ii dau inapoi impatrit…”

Domnul IISUS a grait atunci : “Sa mergem in casa ta “ ,iar ajungand acolo, glas bun din nou a dat, zicand : “Astazi a intrat mantuirea in casa aceasta, caci si el este fiul lui Avraam !…”

Pe urma , stand acolo, Domnul Hristos a pecetluit aceasta frumoasa intalnire, zicand catre cei de fata : “Pentru ca Fiul omului a venit sa caute si sa mantuiasca ce  era pierdut”.

  O, Zaheu acesta, dragii mei… Cat de mult ne putem asemana noi cu el si cat de draga ne este fapta lui !

Da, iubitii mei, fiecare dintre noi facut-am pacate, ca si Zaheu. Ca si el, de cate ori n-am inselat pe fratele nostru, luand vama adevarului prin grairea minciunii, de cate ori n-am barfit pe semenul nostru, luand astfel vama bunei fratietati prin savarsirea barfelii, de cate ori n-am baut, luand atfel vama neingaduita cumpatarii ?!… Si asa mai departe…

Da, fiecare dintre noi, un Zaheu este, fie mai inglodat ca el, fie mai putin pacatos. Dar Domnul Hristos ne-a pus inainte pe Zaheu, ca, fara vorbe, sa ne spuna : „Iata,  toti, asemenea lui Zaheu sunteti !…“

Dar,daca adevar este acesta, atunci vrea sa ne asemanam si mai departe cu Zaheu.

Si anume : sa dorim ca si el sa vedem pe Domnul Hristos. O, dragii mei, mare a fost dorinta aceasta a lui Zaheu. El a alergat inainte si s-a urcat in dud si cu intreaga lui privire cauta pe Domnul Hristos.

Iar in clipa in care L-a vazut, in acea clipa si-a vazut si pacatosenia pana la fund. A vazut toate nedreptatile, toate furtisagurile, toate preluarile pe care le savarsise ca mai mare al vamilor.

 Asa se cade a face si noi, daca vrem sa avem castigul lui Zaheu.

Dar nu numai atat. Caci Zaheu, dupa ce si-a vazut pacatul pana fundul fundului, a stat gata sa rascumpere tot raul ce facuse, punand intru aceasta la indemana Mantuitorului intreaga lui avere.

   O, dragii mei, ce fapta mare a savarsit Zaheu prin aceasta! Cuprinde in ea intreaga pocainta a omului pacatos care-si vede pacatul.

   Dar nu numai atat. El sta gata sa-si dea jumatate din averea lui la saraci. Adica sa faca milostenie rascumparatoare de pacate.

   Asa se cade sa facem si noi.

   Sa plangem asupra pacatului nostru, cautand a intoarce nedreptatea ce vom fi savarsit, a mangaia pe cel pe care l-am jignit, a ne impaca cu cel ce certat suntem, a ierta pe cel ce ne-a gresit, a fi ingaduitor cu cei slabi si a ne smeri pentru tot pactul ce-am savarsit.

Iar dupa ce acestea vom fi facut, se cade a pecetlui cartea cea noua a vietii noastre cu pecetea milosteniei. Dumnezeul nostru cel milostiv ne cere si noua sa fim milostivi ca El, daca vrem ca milostivirea Lui  sa cada cu necontenire asupra sufletului si vietii noastre, ca o ploaie la vreme pe un ogor insetat.

“ De veti face milostenia, multe pacate vi se vor ierta voua !”, asa ne spune Domnul Hristos.

Zaheu ne invata, asadar, si milostenia.

Si de vom face asa, neindoielnic ca si in casa sufletului nostru va intra Domnul Hristos.

Si intocmai ca si Zaheu, vom auzi s inoi glasul cel dumnezeiesc rostind cuvintele cele mai dulci si cele mai induratoare din toate cate pot fi : “Iata, astazi, a intrat mantuirea in casa sufletului tau!”…

O, dragii mei, vai de acela care nefacand ca Zaheu,nu va auzi aceste cuvinte binecuvantatoare.

Si ferice de acela, care, facand ca Zaheu,  le va auzi, iar auzindu-le, le va pastra fara oprire in sufletul sau, cautand a nu mai iesi niciodata din voia lui Dumnezeu.

Asa sa ne ajute Dumnezeu, iubitii mei frati intru Zaheu!…

Al.Lascarov-Moldovanu- Chemari la Domnul

 

0 Shares