„Dă Doamne, în această noapte, a trece somnul în pace…”

In cartea sa, „O zi de viaţă sfântă”, mitropolitul Grigorie al Sankt Petersburgului scrie: „Dacă nu adormi, încearcă cu tărie să alungi gândurile din minte, pentru că nu există timp în care imaginaţia să se lase în voia gândurilor necuviincioase decât în nopţile în care nu putem dormi. Încearcă să te rogi în legătură cu orice îţi vine în minte. Şi dacă nici după ce ai făcut aceasta nu adormi, este mai bine să te dai jos din pat, să te aşezi în faţa icoanelor şi să citeşti psalmi cu atenţie. Sau să faci mătănii cu rugăciunea lui Iisus până oboseşti sau până ce pacea îţi va intra în suflet şi atunci vei putea merge iar la culcare.”

Tocmai pentru a avea somn liniştit şi odihnitor este bine să ne rugăm. Biserica are stabilite anumite rugăciuni care trebuie citite seara şi în care cerem „somn cu pace şi fără scârbă”, „şi-mi dă, Doamne, în această noapte, a trece somnul în pace”.

Trebuie să cerem pace şi ajutor pentru că din prea multe griji am uitat şi nu ştim că fără rugăciune nu putem scăpa de toate aceste gânduri şi probleme pe care doar le gândim, iar ele ne macină în orele în care nu putem dormi fără ca să scăpăm de ele sau să se împuţineze.

Somnul liniştit şi odihnitor nu vine decât de la Dumnezeu, după cum spune Psalmistul:
 „În zadar vă sculaţi dis-de-dimineaţă, în zadar vă culcaţi târziu (…) dacă nu v-ar da Domnul somn, iubiţi ai Săi”.

Sfaturi în legătură cu ce trebuie să facem pentru a avea un somn liniştit găsim multe la Sfinţii Părinţi şi nevoitori, avva Filimon dându-ne următorul sfat:
Să nu te leneveşti şi să nu te faci nepăsător, ci înainte de a te culca, fă multe rugăciuni în inima ta şi împotriveşte-te gândurilor, ca nu cumva să fii dus de voile diavolului şi să te lepede Dumnezeu. Grijeşte cu puterea ca să adormi după psalmi şi după această meditaţie în minte, şi să nu laşi cugetarea ta să primească gânduri străine; ci în gândurile în care ai fost rugându-te, în acelea să te culci meditând”.

 

0 Shares