E

Evanghelia zilei

Ev. Ioan 21, 15-25
                “ În vremea aceea s-a arătat Iisus ucenicilor Săi, după ce s-a sculat din morţi, şi a zis lui Simon Petru: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu mai mult, decât aceştia?
Da, Doamne, i-a răspuns Petru, Tu ştii că Te iubesc. Iisus i-a zis: paşte mieluşeii Mei.
Şi iarăşi l-a întrebat a doua oară: Simone, fiule al lui Iona, Mă iubeşti tu pe Mine?
Da, Doamne, i-a răspuns Petru, Tu ştii că Te iubesc. Iisus i-a zis: păstoreşte oile Mele.
Şi l-a întrebat a treia oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu pe Mine?
Şi s-a mâhnit Petru pentru că l-a întrebat pe el a treia oară: Mă iubeşti tu pe Mine?, şi I-a răspuns: Doamne, Tu ştii toate. Tu ştii că Te iubesc.
Iisus a zis către el: paşte oile Mele. Adevărat, adevărat îţi spun ţie: când erai mai tânăr, te încingeai tu însuţi şi umblai unde voiai; dar când vei îmbătrâni, vei întinde mâinile tale şi altul te va încinge şi te va duce unde nu-ţi este voia. Iar aceasta a zis-o, arătând cu ce fel de moarte va slăvi Petru pe Dumnezeu.
Şi, spunând aceasta, i-a poruncit: vino după mine.
Dar, întorcându-se, Petru a văzut venind în urmă pe ucenicul pe care-l iubea Iisus, cel care s-a rezemat de pieptul Lui la Cina cea de Taină şi L-a întrebat: Doamne, cine este cel care Te va vinde?
 Pe acesta văzându-l Petru a zis către Iisus: Doamne, dar acesta ce va face? Iisus i-a răspuns: dacă voi vrea să rămână acesta până la venirea Mea, ce-ţi pasă ţie? Tu vino după Mine. De aceea a ieşit zvonul acesta între fraţi, că ucenicul acela nu va mai muri; dar Iisus nu i-a spus că nu va mai muri, ci: dacă voi vrea să rămână acesta până la venirea Mea, ce-ţi pasă ţie? El este ucenicul care mărturiseşte despre acestea şi care a scris acestea şi ştim că mărturia lui este adevărată. Mai sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, de s-ar fi scris cu de-amănuntul, socotesc că nici în lumea toată n-ar fi putut încăpea cărţile ce s-ar fi scris. Amin!”

    Ne putem intreba: De ce Domnul Iisus Hristos a intrebat de trei ori pe Petru daca Il iubeste. Oare nu stia Fiul lui Dumnezeu raspunsul Apostolului? De fapt, deslegarea nedumeririi noastre nu o aflam in raspunsul lui Petru, ci in intrebarile Mantuitorului.
          Pe ucenicii Sai Domnul Hristos i-a pregatit individual, tinand cont de firea si personalitatea fiecaruia. Pe Toma l-a incredintatt de realitatea ranilor Sale, dar si de adevarul Invierii. Pentru Luca  si Cleopa a facut trecere prin textele din Vechiul Testament, in care se proorocea despre Mesia si jertfa Sa. Apostolul Filip dorea ca Domnul Hristos sa-I arate pe Tatal, iar Mantuitorul l-a intarit in credinta prin cuvintele: “Cel ce M-a vazut pe Mine, a vazut pe Tatal “(Ioan 14,9).
           Cu Petru, insa, a fost altfel ! Mantuitorul a stiut firea vulcanica a lui Simon, dar si faptul ca el se va dezice de Invatatorul sau. Petru a fost cel care a zis de trei ori : “ Nu cunosc pe Omul Acesta!”(Matei 26,72)
Tot de trei ori a trebuit sa marturiseasca faptul ca el Il iubeste neconditionat pe Domnul Iisus Hristos. Si, de fiecare data cand a marturisit dragostea fata de Domnul Hristos, I s-a aratat si ce are de facut; si anume, sa fie un pastor vrednic, curajos si credincios!
     Prin Apostolul Simon Petru Mantuitorul arata fiecarui slujitor al Sau ca trebuie sa fie cu multa dragoste fata de Dumnezeu si fata de Biserica Sa.  Slujirea se impleteste cu jertfelnicia. Cand slujesti lui Dumnezeu esti ucenic si apostol, dar si frate si prieten cu Domnul Hristos.
     Sfantul Ioan Gura de Aur asa ne invata :
” Preotia se savarseste aici pe pamant, dar ea are rang intre dregatoriile ceresti “.

Amin

CategoriiFără categorie
0 Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.