La intrebarea dregatorului : „n-auzi cate marturisesc acestia impotriva Ta ?“ Iisus nu i-a dat nici un raspuns, iar atunci cand Pilat l-a intrebat “ de unde esti Tu? “ Iisus -ne spune Scriptura-tacea. Ca sa vedem si sa invatam ca si tacerea e un raspuns, uneori mult mai taios decat cel mai ascutit cuvant.
 
        Exemple de tacere ne-a mai dat Mantuitorul nostru Iisus Hristos si cu alte prilejuri. Astfel cand cananeanca striga in urma lui Iisus :” miluieste-ma, Fiul lui David, fiica mea se chinuieste… “ 
 
Hristos nu i-a dat nici un raspuns, tocmai ca sa descopere marea credinta a acestei femei pagane. 
La intrebarea fariseilor : “spune-ne noua de esti Tu Hristosul, Fiul Celui Prea Inalt ?”, ca si la intrebarea acestora :”Cu ce putere faci acestea? Si cine

ti-a dat puterea  aceasta ?” Raspunsul Mantuitorului se concretizeaza intr-o atitudine : anume aceea care este proprie sfintei taceri :”nici Eu nu voi spune cu ce putere fac acestea “. Faptele Sale erau evidente, ele dovedeau in mod lamurit existenta  puterii si lucrarii lui Dumnezeu, ca sa mai fie necesara vreo demonstratie in plus.

 
   Iisus se adreseaza duhului necurat zicand: “taci si iesi dintr-insul” ; se adreseaza vantului “certandu-l “ si marii ii zice “taci ,linisteste-te !”
   Cand o femeie a fost prinsa in pacat si adusa inaintea Domnului, El a tacut, scriind (probabil vina acuzatorilor) cu degetul pe nisip.
 
    Avem, asadar, aici, pe scurt, o prezentare a momentelor in care Hristos tace, sau cere ca altii sa taca; vedem, deci, ca tacerea este un fapt biblic si hristic de care trebuie sa tinem seama in evolutia noastra spirituala. Aceste pilde de sfanta tacere date  de insusi Hristos- Domnul sunt pentru noi un indemn ca sa ne lasam indrumata cugetarea spre semnificatia adevaratei taceri.
      Sunt mai multe feluri de tacere; astfel, sunt unii care din fire tac, neavand o dispozitie spre vorbire; sunt altii care tac, neavand ce spune; este si o tacere a marginirii. Exista,  apoi o tacere a trufiei, a starii desarte a acelora , care socotind ca tacerea ii face deosebiti in fata oamenilor, asteapta de la acestia lauda fara merit. Exista, in sfarsit, o adevarata tacere, o tacere pentru Dumnezeu, din dragoste pentru El si pentru oameni.
    Astfel de oameni care tac pentru Dumnezeu, implinesc cuvintele Scripturii Sfinte, care ne cere ca sa fim: “grabnici la auzire si zabavnici la vorbire “. Iar in alt loc spune : “Pazi-voi calea mea, ca sa nu gresesc cu limba mea”, sau acest indemn :”Pune, Doamne, paza gurii mele si usa de ingradire imprejurul buzelor mele”. Si, in fine, “ Cel ce-si pazeste gura sa ,sufletul sau isi pazeste “.
     O asemenea tacere este arma impotriva diavolului, tacere de sens si bogatie spirituala, apropiere de Dumnezeu si iubire fata de oameni, este usa spre Imparatia Duhului si viata in Duh.

 

Pr Gabriel Cernauteanu- Hristos si…viata noastra

0 Shares