D

De ce diavolul nu se mantuieste?

Dumnezeu stie cati dintre cei adormiti se folosesc de pomenirile pe care le facem noi pentru ei.Noi avem datoria sa le facem, tocmai pentru ca nu stim cine va fi ajutat si cine nu.
Biserica trebuie sa le implineasca, dar si noi insine suntem datori.In cele din urma Dumnezeu stie cine se va folosi.
Uneori ne temem ca,  nu cumva, Dumnezeu sa dea gres, sa faca nedreptati, sa nu le randuiasca bine.Din acest punct de vedere putem fi linistiti, Dumnezeu pe toate le stie, si nimeni nu se va simti nedreptatit in cealalta viata.Chiar si cei din iad vor grai:”Cu dreptate suferim acestea care la patimim!”.

Nimeni nu se va afla nedreptatit acolo sus, la Dumnezeu.Si cei care se chinuie vor avea o oarecare usurare, tocmai din acest motiv, pentru ca au recunoscut ca “suferim cu dreptate!”.

Poate ca aveti si aceasta nedumerire:De ce in iad nu exista pocainta?

Aceasta este o mare problema. Eu as indrazni sa spun ca in anumite situatii, nici aici pe pamant nu este pocainta. Pentru ca daca omul ramane in nesímtire o mare parte a vietii lui, se poate sa vina ceasul in care va dori sa se pocaiasca si nu va mai putea. Pocainta nu este o batistuta pe care o avem in buzunar si pe care putem s-o scoatem oricand.

De ce nu se mantuieste diavolul? Oare Dumnezeu nu vrea sa se mantuiasca?

Nu se mantuieste penrtu ca nu poate sa se pocaiasca. Si daca doriti, ascultati ce i s-a intamplat unui parinte din Pateric.
Este vorba despre un ascet inaintat duhovniceste. Cand vorbea cu un inger, cand vorbea cu un diavol. Ajunsese la o asemenea masura a milostivirii, incat incepuse sa-I fie mila si de diavol. Asa cum spune Avva Issac: “ Iata ca ajungem sa-l simpatizam si pe diavol” , adica sa ne fie mila de el.
Nevoitorul acesta i-a zis diavolului: “ Trebuie sa aflam ceva, ca sa te mantuiesti si tu.Vrei sa-l intreb pe inger, cand va veni, daca exista si pentru tine mantuire?”. “ Intreaba-l “, i-a zis diavolul.   L-a intrebat pe inger, si ingerul l-a intrebat pe Dumnezeu si i-a adus raspunsul ascetului, asa cum facea intotdeauna.
“Sigur ca exista mantuire si pentru diavol, dar daca spune : “ Am pacatuit”.
La urmatoarea intalnire, cand l-a vazut pe diavol venind, ascetul, plin de bucurie, pentru ca-i era mila de el, a strigat: “ Da fuga! Exista si pentru tine mantuire!”Cand a ajuns langa diavol i-a zis: “ Ingerul mi-a spus ca exista si pentru tine mantuire daca spui: Am pacatuit!”.
N-a apucat sa rosteasca bine cuvantul, si diavolul a strigat : “ Eu? , si a disparut. Adica, nu a putut sa spuna “ Am pacatuit!”. Deci ce se intampla cu diavolul? Cum putem sa intelegem aceasta prin prisma invataturii Sfintilor  Parinti ?
Diavolul constientizeaza care este starea lui, stie ca a devenit diavol si starea pe care o traieste este nesuferita, insa crede ca Dumnezeu greseste. Si ceea ce asteapta diavolul este ca Dumnezeu sa se pocaiasca si sa-I spuna: “ Ma ierti ca atata timp te-am trimis acolo! Iti cer iertare! Imi pare rau! Vino din nou la starea in care ai fost!”. Cam asa stau lucrurile.

Arhim.Simeon Kraiopoulos-Adame unde esti?

0 Shares