P

Preoti pe”vechi”,versus preoti pe”nou”

Ne purtam ca fiarele si dupa aceea ne mandrim ca suntem ortodocsi autentici
“Nu sunt de acord cu acei crestini de stil vechi care predica si trambiteaza ca Tainele celor de pe stilul nou nu sunt valabile, deoarece nu tin calendarul vechi. Intr-adevar, n-ar fi valabile, daca preotii ar cere ca noul sau vechiul calendar sa se pogoare din cer pentru a sfinti Cinstitele Daruri; insa ei cheama Sfantul Duh, care sfinteste Cinstitele Daruri si credinciosii se impartasesc cu Trupul si Sangele lui Hristos. Ceea ce spun ei este o mare amagire si erezie.

Vai preotilor nevrednici, si mai mult celor care au vrajmasii intre ei.

Sfintii ingeri participa la sfintele slujbe si Liturghii cu frica si spaima, in vreme ce noi, oamenii pacatosi, ne purtam ca fiarele si dupa aceea ne mandrim ca suntem ortodocsi autentici, pentru ca mergem dupa calendarul vechi si credem ca asta e de ajuns ca sa ne mantuim.

Hristos, care a venit in lume, nu ne-a invatat despre calendarul vechi si nou.
Ne-a invatat despre iubire, smerenie, blandete, rabdare, dreptate, infranare, cumintenie. Citeste Sfanta Evanghelie, izvorul adevarului si luminii, si vei vedea ca nicaieri nu este scris despre calendare.
 Sfintii Parinti s-au sfintit nu prin calendare, ci prin rugaciuni, posturi, privegheri si alte nevointe, pe care le-au rabdat cu smerenie, pentru iubirea lui Dumnezeu. Si cei ce se vor mantui, se vor mantui nu prin calendare, ci prin credinta si iubirea lor fierbinte pentru Dumnezeu si prin faptele lor bune.

Oricum, daca calendarul acesta nu te multumeste, urmeaza-l pe cel vechi. Insa sa nu te amageasca vrajmasul ca te vei mantui deoarece esti pe stil vechi. Hristos, cand i-a trimis pe ucenicii Lui in lume, le-a spus: „Sa propovaduiti Evanghelia pe tot pamantul” si „Cel ce crede in asta se va mantui”. N-a zis: Sa propovaduiti vechiul calendar si cel ce va crede in el se va mantui.

Domnul ne-a poruncit sa-i iubim pe vrajmasii nostri si sa ne rugam pentru cei ce ne calomniaza si ne ocarasc. O parte a ortodocsilor o uraste, o osandeste si o vorbeste de rau, numind-o eretica, pe cealalta parte. Nesocotesc cuvintele Domnului si se numesc pe ei ortodocsi autentici! De vreme ce nu au iubire, nici ortodocsi nu sunt, nici nu se vor mantui. Caci pe cel ce n-are iubire, oricate harisme ar avea – profetic, misionar etc. – nici chiar mucenicia nul mantuieste“.

Fericitul Filotheos Zervakos

CategoriiFără categorie
0 Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.