Nu dorim deci răul nimănui. Dar nici nu putem face abstracţie de situaţia care ne înconjoară. Ar fi stupid să spunem că din punct de vedere spiritual lumea e mai aproape de Dumnezeu decât acum o sută de ani.Dar ar fi la fel de stupid să ne lăsăm biruiţi de deznădejde şi să spunem că nu se mai poate duce o viaţă curată în zilele noastre. Chiar dacă lupta este foarte grea, păcatul nu va birui virtutea. Chiar dacă duşmanii creştinilor vor fi foarte puternici, şi mijloacele de care se vor folosi pentru a lovi în credinţa creştină vor fi din ce în ce mai perfecţionate, totuşi creştinii nu vor fi îngenuncheaţi. Vor rezista, şi în cele din urmă vor birui. Şi de fapt biruin

ţa nu va fi a lor, va fi a lui Hristos Fiul lui Dumnezeu, care ne-a spus: „În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea…” (Ioan 16, 33)

Lupta pe care diavolul o duce împotriva familiilor este foarte puternică, şi de aceea este nevoie de multă rugăciune. Repet ideea că oricât de frumoasă ar fi familia, ea nu este un spaţiu al relaxării şi al desfătării. E frumoasă viaţa de familie, dar este şi grea. Este şi plăcută, dar are şi momente limită, în care cazi de pe picioare de oboseală sau în care te doare inima sau capul de supărare. Poveştile de dragoste în care toate merg perfect sunt utopice, sunt valabile numai în filme. Viaţa are alte reguli.

(Privitor la regulile creştine ale vieţii de familie, trebuie spus că există şi un mod greşit de înţelegere a acestora. Fina mea a venit duminică după slujbă la mine şi mi-a zis:
„Naşule, am făcut o boacănă. I-am zis unei femei însărcinate că e mai bine să se culce cu soţul ei decât să îl lase să meargă la alte femei. El nu poate să se înfrâneze, şi m-am gândit că e mai bine să se culce cu ea decât cu altele.”
„Şi unde e boacăna?”
„Păi, Sfinţii Părinţi…”
„Ce au zis Sfinţii Părinţi?”
„Nu ştiu, dar aşa se zice, că Sfinţii Părinţi spun să se înfrâneze soţii de la împreunarea trupească atunci când e femeia gravidă.”
„Da, dacă se pot înfrâna, să se înfrâneze. Dar dacă bărbatul nu mai rezistă, decât să meargă la altele, mai bine face dragoste cu soţia lui. Nici unde nu zic Sfinţii Părinţi că e mai bine să meargă bărbatul la bordel sau la amantă decât să se apropie de femeia lui care, chiar dacă e gravidă, tot soţia lui e. Habotnicia soţiei poate duce la destrămarea familiei.”
„Deci nu i-am zis rău ce i-am zis?”
„Nu. În viaţa de familie soţii trebuie să ţină seama unul de neputinţele celuilalt. Altfel se ajunge repede la divorţ. Dacă nu se ajunge la perversiuni, trebuie să existe înţelegere. Totul e să fie sinceri unul cu altul şi cu Dumnezeu…”).
Danion Vasile-Cartea nuntii (fragment)

0 Shares