,

,,Ortodoxia nu este un titlu, este un adevăr.”

,,Chiar cuvântul ortodox, înseamnă dreapta credinţă, dreapta slăvire pentru ADEVĂRUL pe care l-a propovăduit HRISTOS,cum ne-a învăţat HRISTOS, de aceea a şi rămas ,cu mila lui DUMNEZEU, aceasta titulatură : ORTODOXIE; adică credinţa dreaptă; ,,orthos” înseamnă drept, ,,doxa” înseamnă credinţă , pe greceşte.”

,, Învăţătura creştină pare un paradox, pe ici pe colea, pentru că iese din logica omenească, pentru că este logica Divină; să crezi într-un loc pe care nu-l vezi, aceasta nu mai este o logică pipăibilă. Aceasta este puterea credinţei; şi aici este toată puterea creştinului : să creadă; ferice de cel ce nu a văzut şi a crezut.”

,,DUMNEZEU suferă împreună cu noi mai departe şi, cum se spune, agonia lui HRISTOS încă nu s-a terminat. Pentru că nu ne-a creat într-o formă rece, mecanică; ne-a creat din iubire, se topeşte, suferă pur şi simplu.”

,,ORTODOXIA este poziţia de mântuire.Nu vorbim despre trăirea creştină aici, ci despre adevărul creştin pe care trebuie să-l respectăm. ORTODOXIA nu este un titlu ci este un ADEVĂR”.

,, DOGMA se numeşte Adevăr de credinţă revelat , cuprins în Sfânta Scriptură şi în Tradiţie, aprobat şi practicat de Biserică. Dogma nu e DUMNEZEU; dogma este măsura lucrurilor.

Când zici Biserica se înţelege adevăr mântuitor, de credinţă; nu e glumă.”

,,BISERICA este numai una , şi gata. Cum , de ca să nu spun Biserica Ortodoxă? N-am schimbat nimic deci, am spus de atâtea ori fără să fac figură de stil, HRISTOS ESTE ORTODOX pentru că facem exact ce a spus EL. Numai Biserica Ortodoxă explică adevărat învăţătura Mântuitorului HRISTOS.

,,Sfântul Siluan Athonitul aparţine în întregime Bisericii Ortodoxe. Scria, după ce un alt părinte trăsese concluzia că toţi ereticii vor pieri:,, Nu ştiu, dar n-am încredere decât în BISERICA ORTODOXĂ. În ea se găseşte bucuria mântuirii , ce se dobândeşte prin smerenia lui Hristos.”

,, Doamne Iisuse Hristoase, cu inimile smerite şi capetele la pământ, Te rugăm ca frumuseţea şi veşnicia aceasta ortodoxă să fie înţeleasă fără părtinire, desăvârşindu-se marea Ta biruinţă, că Tu eşti : ,, Calea, Adevărul şi Viaţa ”.

(Citate din :.. Singur Ortodoxia ”- Arhimandrit Arsenie Papacioc)

Să nu uităm, tot cum spune bunul părinte şi marele duhovnic: ,,O rugăciune adâncă înseamnă o tăcere adâncă”, pentru că ,,orice clipă înseamnă un timp şi orice suspinare poate fi o rugăciune”.

Şi, timpurile sunt de aşa natură încât ar trebui să suspinăm neîncetat.

Arhimandrit Arsenie Papacioc

CategoriiFără categorie
0 Shares