Voi prezenta o istorioară adevărată prin care iarăşi se va arăta cum pedepseşte Preabunul Dumnezeu pe omul cel nemulţumit de binefacerile primite de la El.

 

Un mare făcător de rele, într-o vreme fiind foarte ostenit de cale, s-a dus şi s-a culcat la umbra unui zid vechi. Pe cand dormea el, i-a grăit cineva, zicandu-i: „Scoală-te repede de aici şi mergi  alături, căci cade zidul şi te omoară. Iar el s-a sculat repede şi fugind îndată a căzut zidul”. Iar el, plin fiind de toate păcatele a pus în mintea sa că este un om bun şi îl iubeşte Dumnezeu, căci l-a scăpat de moarte şi nu-l urăşte pentru faptele şi uciderile care le-a făcut în viaţă. Deci, a cumpărat tămaie şi lumanări şi intrand în biserică a zis: „Mulţumesc Ţie, Doamne, că m-ai scăpat de la această mare primejdie şi de moarte”.

El n-a înţeles că alta voieşte Dumnezeu de la el, adică să-şi îndrepte viaţa şi să nu mai facă rău.

 

Apoi a început din nou a face tot felul de răutăţi, fără nici o căinţă de păcatele lui. Dar într-o noapte, pe cand dormea pe patul său, i s-a arătat cineva şi i-a zis: „Eu sant cel care te-a trezit cand dormeai sub zid şi tu, în loc să te pocăieşti, mărturisindu-ţi păcatele şi să pui hotărare în inima ta ca să nu mai faci cele rele înaintea lui Dumnezeu, ai adus tămaie şi lumanări la biserică şi ai socotit că îmi sant plăcute faptele şi făţărniciile tale. Să ştii că pentru aceasta te-am izbăvit de primejdia aceea, ca să nu mori nepocăit. Iar tu, în loc de pocăinţă iar ai început a face cele rele ale tale. De aceea, pentru nerecunoştinţa şi nemulţumirea ta care ai arătat-o faţă de bunătatea lui Dumnezeu, nu vei muri repede ca să nu te vadă nimeni, cum era să-ţi fie moartea sub acel zid, ci vei tras în ţeapă în mijlocul oraşului ca să te vadă toţi oamenii şi să ia pildă spre îndreptarea lor, văzand cum moare un talhar şi ucigaş nepocăit”.

La aceste cuvinte el se înfricoşează, dar îndată prinzandu-l oamenii, l-au dus la judecătorul cetăţii şi el a hotărît să fie tras în ţeapă în mijlocul targului ca să-l vadă toţi şi să nu urmeze acelui talhar nemulţumitor şi nerecunoscător faţă de binefacerile lui Dumnezeu.

  Sf. Ioan Gură de Aur – Mărgăritarele 

0 Shares