Ce poate sa faca un tanar? In primul rand sa isi asume acest disconfort al sinceritatii si sa elimine interesele din gandirea lui. Cum ziceam, interesul este cel mai mare obstacol intre tine si celalalt, intre tine si Dumnezeu, intre tine si tine. Adica interesul se interpune si intre ceea ce esti tu si ceea ce ar trebui sa fii, intre tine si implinirea menirii tale.

 

La tanar este prezent spiritul de sacrificiu si inca ar avea acest potential al lepadarii de sine.

Vedeti ca Domnul Hristos atunci cand zice ca trebuie sa ne lepadam de sine se refera, de fapt, tocmai la acest interes de care noi trebuie sa ne dezicem, adica sa incepem sa fim dezinteresati, sa scapam de aceasta dictatura a interesului. Abia cand esti dezinteresat, de-abia atuncea esti liber. Abia cand poti sa privesti o persoana fara a avea nici un fel de interes patimas, abia atuncea esti liber si abia atuncea poti sa o vezi cu adevarat si nici nu iti mai intorci privirea de la persoana respectiva pentru ca nu simti nici ca o murdaresti, nici ca te murdaresti. Deci interesul inseamna un minus major de libertate, iar starea de nepatimire este o stare de libertate, este o stare in care le privesti pe toate fara a mai fi conditionat interior, fara a mai aparea tensiuni interioare, esti liber si privesti totul liber, privesti totul in firea lui, nu te gandesti cum ai putea sa speculezi realitatea, cum ai putea sa profiti de realitate, cum ai putea sa profiti de om, cum ai putea sa profiti de Dumnezeu.

 

Si la Dumnezeu tot interesat mergem. Ajuta-ma asa, mai da-mi cutare, hai ca am un examen. Ganditi-va cum se simte Dumnezeu folosit. Cum va simtiti voi ca cineva sa se raporteze la voi numai cu interes? Adica sa nu te intrebe care sunt nevoile tale in relatia cu el ci ce-ar putea sa ia de la tine, cum te-ar putea exploata. Asa se simte si Dumnezeu.

Nimeni nu se intreaba ce are Dumnezeu nevoie de la mine, ce asteapta Dumnezeu de la mine in relatia cu El? Nu…Si atuncea noi nu suntem de fapt liberi, atata timp cat suntem posedati de interese. Dar daca ajungi la nepatimire, sa dea Dumnezeu sa porniti cu totii pe calea asta, ajungi si la libertate si atunci vezi lucrurilor in firea lor, vezi pe Dumnezeu in firea Lui, vezi lumea in firea ei, asa cum a fost facuta, lumea devine transparenta, descoperi toata incarcatura de sens pe care o are orice lucru in lumea asta, ca totul este plin de sens dar suntem noi prea obtuzi si avem mintea opacizata si nu mai putem sa vedem.

Si atuncea lumea se transforma intr-un zid de fier si nu poti sa vezi dincolo de el. Pe cand daca te despatimesti lumea devine transparenta.

Pr Pantelimon de la Oasa

0 Shares