S

Somnifere sau rugăciune de seară?

   Probabil, fiecare dintre noi măcar o dată în viaţă am avut parte de o noapte albă, fie înainte de un eveniment stresant, cum ar fi un examen, fie din cauza diferitelor probleme care ne încearcă pe toţi. Am numărat oiţele albe sau am încercat să ne gândim la ceva frumos cu speranţa că vom adormi şi gândurile ne vor da pace. Ce se întâmplă însă când o noapte albă se transformă într-un şir de nopţi grele şi nedormite?

 

Insomnia se manifestă sub forma tulburărilor de somn şi, conform studiilor, sunt afectaţi aproximativ 30% dintre oameni. În tratatele de specialitate, această tulburare este prezentată ca manifestându-se prin episoade lungi de absenţă a somnului sau de somn dificil pe aproape întreaga durată a nopţii, cu consecinţe destul de evidente ziua, fiind vorba aici despre insomnia severă. Mai poate fi vorba şi despre o insomnie moderată, în care nopţile de nesomn sunt două sau trei în decursul unei săptămâni. În ceea ce priveşte insomniile severe, acestea sunt epuizante, persoana care suferă de astfel de insomnii are o stare generală de rău. Riscul cel mai important îl constituie depresia şi tulburările anxio-depresive. Urmările lipsei de somn se răsfrâng asupra vigilenţei, memoriei, pot determina absenteism la serviciu, apatie.
Cauzele care sunt la baza orelor de nesomn
În general nu ne alarmăm când mai auzim de la ceilalţi că au avut o noapte grea, că nu au putut dormi şi a doua zi la serviciu sunt obosiţi sau chiar când noi avem asemenea perioade de nesomn. Poate e normal să ni se mai întâmple din când în când. Problema apare când aceste nopţi se repetă într-un mod insistent şi încep să dea peste cap toate activităţile de zi cu zi, ritmul normal fiind grav perturbat de nopţile nedormite. Care sunt cauzele care nu-i lasă pe unii, din ce în ce mai mulţi, să pună geană pe geană şi să sufere de insomnie?
Până nu demult, insomnia era cel mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor mai în vârstă, de aceea concluzia recentă la care au ajuns specialiştii cu privire la scăderea vârstei la care apare acest simptom este îngrijorătoare. Cu privire la cauzele acestui fenomen, psihologul Keren Rosner este de părere că: „stresul şi ritmul alert în care trăim sunt principalii factori care duc la apariţia insomniilor în rândul persoanelor tinere. Tulburările de somn îi afectează chiar şi pe copii, care, teoretic, sunt feriţi de problemele cotidiene”.
Potrivit psihologilor, factorii care sunt implicaţi în apariţia insomniei pot fi anumite evenimente traumatice: accidente, intervenţii chirurgicale, bolile acute. O altă situaţie este cea în care aceste tulburări apar ca răspuns la schimbare sau stres sau la evenimente minore: examene, călătorii sau probleme la serviciu. De obicei, aceasta dispare odată ce situaţiile conflictuale au fost rezolvate. Alcoolul şi cafeaua sunt o altă cauză importantă a insomniei, cofeina fiind cel mai frecvent utilizată pentru a întrerupe somnul. Specialiştii estimează că până la 15% dintre cauzele insomniei cronice sunt abuzurile de alcool, sedative şi diverse droguri.
Remediile care ne aduc odihna
Dată fiind amploarea acestui fenomen, specialiştii au venit cu diferite remedii, cele mai multe naturiste. Psihologii propun psihoterapia, încurajează pe cel în cauză să conştientizeze problema pe care o are şi să încerce să alunge stresul şi gândurile rele pentru a se detensiona. Insomnia trebuie tratată ca un simptom, şi nu o boală, astfel eliminând problemele şi gândurile care nu ne dau pace simptomul va dispărea.
Despre ce putem face să alungăm nopţile de nesomn, în cartea sa, „O zi de viaţă sfântă”, mitropolitul Grigorie al Sankt Petersburgului scrie: „Dacă nu adormi, încearcă cu tărie să alungi gândurile din minte, pentru că nu există timp în care imaginaţia să se lase în voia gândurilor necuviincioase decât în nopţile în care nu putem dormi. Încearcă să te rogi în legătură cu orice îţi vine în minte. Şi dacă nici după ce ai făcut aceasta nu adormi, este mai bine să te dai jos din pat, să te aşezi în faţa icoanelor şi să citeşti psalmi cu atenţie. Sau să faci mătănii cu rugăciunea lui Iisus până oboseşti sau până ce pacea îţi va intra în suflet şi atunci vei putea merge iar la culcare.”
„Dă Doamne, în această noapte, a trece somnul în pace…”
Tocmai pentru a avea somn liniştit şi odihnitor este bine să ne rugăm. Biserica are stabilite anumite rugăciuni care trebuie citite seara şi în care cerem „somn cu pace şi fără scârbă”, „şi-mi dă, Doamne, în această noapte, a trece somnul în pace”. Trebuie să cerem pace şi ajutor pentru că din prea multe griji am uitat şi nu ştim că fără rugăciune nu putem scăpa de toate aceste gânduri şi probleme pe care doar le gândim, iar ele ne macină în orele în care nu putem dormi fără ca să scăpăm de ele sau să se împuţineze.
Somnul liniştit şi odihnitor nu vine decât de la Dumnezeu, după cum spune Psalmistul: „În zadar vă sculaţi dis-de-dimineaţă, în zadar vă culcaţi târziu (…) dacă nu v-ar da Domnul somn, iubiţi ai Săi”. Sfaturi în legătură cu ce trebuie să facem pentru a avea un somn liniştit găsim multe la Sfinţii Părinţi şi nevoitori, avva Filimon dându-ne următorul sfat: „Să nu te leneveşti şi să nu te faci nepăsător, ci înainte de a te culca, fă multe rugăciuni în inima ta şi împotriveşte-te gândurilor, ca nu cumva să fii dus de voile diavolului şi să te lepede Dumnezeu. Grijeşte cu puterea ca să adormi după psalmi şi după această meditaţie în minte, şi să nu laşi cugetarea ta să primească gânduri străine; ci în gândurile în care ai fost rugându-te, în acelea să te culci meditând”.
„Să nu te leneveşti şi să nu te faci nepăsător, ci înainte de a te culca, fă multe rugăciuni în inima ta şi împotriveşte-te gândurilor, ca nu cumva să fii dus de voile diavolului şi să te lepede Dumnezeu. Grijeşte cu puterea ca să adormi după psalmi şi după această meditaţie în minte, şi să nu laşi cugetarea ta să primească gânduri străine; ci în gândurile în care ai fost rugându-te, în acelea să te culci meditând”.
– Avva Filimon

CategoriiFără categorie
1 Shares