aghiasma

„În Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; ca glasul Parintelui a marturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, si Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Ţie.”

Cuvantul Aghiasma inseamna sfintire si se intelege atat apa sfintita , cat si slujba pentru sfintirea ei.


Aghiasma mare,adica apa sfintita de la Boboteaza, are, intr-o masura cu mult mai mare, puterea sfintitoare si tamaduitoare, precum si darurile minunate, pe care le are Aghiasma mica. Aghiasma mica pe care Duhul Sfant prin rugaciunile preotilor o sfinteste, multe feluri de lucrari are,precum ectenia sfintirii si rugaciunea marturisesc.Ca prin stropire ei, duhurile cele viclene din tot locul se gonesc si se iarta de pacatele cele mici de peste toate zilele,adica nalucirile diavolesti,gandurile cele rele; iar mintea se curateste de lucrurile cele spurcate si indreptata spre rugaciune se face; aduce dar paza, indestulare; bolile goneste si da sanatate trupeasca si sufleteasca; toti care o primesc cu credinta iau sfintenie si binecuvantare.

De aceea,Aghisma mare,  se pastreaza nestricata vreme indelungata,ramane tot asa de proaspata, de curata si placuta la gust ca si cand ar fi atunci scoasa din izvor.
O parte din ea se pastreaza in biserica, intr-un vas anume,numit si aghiasmatar, si e folosita de preot la o multime de slujbe(ierurgii).

Cu aceasta apa sfintita se stopesc persoanele si lucrurile ce trebuie exorcizate,curatite sau sfintite.
Se intrebuinteza , de pilda:la botezul copiilor, la rugaciunea pentru durerea de cap, la randuiala de curatire a fantanii spurcate, la binecuvantarea inceperii semanaturilor,la gradini,vii bantuite de daunatori,la sfintirea crucii si a troitei, a clopotului, a vaselor si vesmintelor bisericesti.

    Aghiasma mare se foloseste de asemenea la sfintirea bisericii si a antimiselor, a Sfantului Mir si a altora.
 Fiecare crestin sau fiecare casa trebuie sa ia din Aghiasma de la Boboteaza si sa o pastreze intr-un vas curat si la loc de cinste.

Se gusta dintr-insa pe nemancate si cu multa cuviinta in zilele de ajunare si de post, sau in zilele de sarbatori mari, dupa ce venim de la biserica,mai ales cand nu ne impartasim, cu binecuvantarea preotului duhovnic.
Se obisnuieste ca credinciosii sa bea din Aghiasma mare timp de 8(opt)zile in sir,incepand din ajunul Bobotezei,pana la incheierea praznicului,adica pana la 13 ianuarie.
Dupa aceea,ea se poate lua numai dupa Spovedanie.Indeosebi cei opriti de la impartasire se pot mangaia luand aghiasma si apoi anafora.Aghiasma se ia inainte de aceasta, fiind mai mare decat anafora.
Putem stropi cu Aghiasma cea mare casa, curtea si gradina,vitele si chiar ogoarele si gradinile noastre, pentru a le feri de rele.
In caz de boala, putem, de asemenea, sa gustam din ea cu credinta.Caci apa aceasta, avand intr-insa darul si puterea dumnezeeasca a Sfantului Duh, a facut adesea multe minuni, insanatosind bolnavi, tamaduind rani, aparand de rele, de necazuri si primejdii.

0 Shares