Tamaia are un rol important in aromaterapie, avand un puternic efect de relaxare. Se spune ca inhalarea fumului de tamaie ajuta la limpezirea mintii, substanta fiind folosita frecvent pentru rugaciuni.
Tamaierea este asa de insemnata, incat ea se face la toate rugaciunile mai de seama ,pe care le rosteste preotul. In vremea Sfintei Liturghii ea se face de patru ori:
1. Cea dintai tamaiere e cea din vremea cand se pregatesc painea si vinul pentru a fi prefacute apoi in Trupul si Sangele Domnului. Fumul acelei tamaieri inseamna intunericul ce s-a facut peste tot pamantul in timpul rastignirii Domnului.
2. A doua, se face in timpul citirii Apostolului. Prin ea se arata buna mireasma a invataturilor dumnezeiesti predate noua prin Sfintii Apostoli, in tot locul unde au predicat ei (2 Corinteni 2:14).
3. A treia tamaiere se face in timpul cantarii „Heruvicului”. Aceasta inchipuie norii pe care va veni Fiul lui Dumnezeu dupa cum zice El insusi: „Si atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori cu putere si cu slava multa” (Luca 21:27).

 

4. Cea de-a patra tamaiere se face la Axion, adica atunci cand preotul spune din altar: „Mai ales pe Preasfanta, Curata, Preabinecuvantata, Marita Stapana noastra de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria”.

CategoriiTamaie
0 Shares