Ingerul Mihail,pentru ca nu s-a supus poruncii lui Dumnezeu sa ia sufletul unei femei sarmane care nascuse doua copilite, a fost pedepsit sa locuiasca pe pamant, in chip de om, pana ce va deslega trei intrebari :
Ce este inauntrul oamenilor ? Ce nu stie omul ? Cum traiesc oamenii?
     Astfel s-a pomenit deodata singur si gol in mijlocul drumului, intr-un sat. A trcut pe langa el un om care s-a milostivit, l-a acoperit si l-a luat la el. Acesta era un cismar numit Simion.
   Cand l-a adus acasa, nevasta-sa a inceput sa il boscorodeasca, dar la urma, I s-a facut mila de Mihai si le-a dat sa manance. Mihai a zambit.
  Intr-o seara, a venit un om sa comande niste ghete.
-Sa mi le lucrezi bine, ca sa ma tina un an de zile !
  Mihai a zambit a doua oara.
Peste vreo sase ani, a venit o femeie cu doua copile. A povestit ca sunt orfane si ca le creste ea si le iubeste ca pe ochii din cap.
Mihai a zambit a treia oara.
Atunci Simion l-a intrebat:
-Mihai, de ce, de cand esti la noi, ai zambit doar de trei ori ?
Atunci ingerul Mihail le-a povestit cine este si le-a dezlegat cele trei intrebari:
          Cand am venit pe pamant si mi-era frig si foame, nu stiam ce voi face. Atunci ai venit tu si m-ai acoperit si m-ai luat acasa. Aici, femeia ta s-a necajit ca m-ai adus, dar, cand i-ai pomenit de Dumnezeu, s-a luminat si ne-a dat sa mancam. Atunci am inteles prima intrebare : Inauntrul omului este dragostea, si am zambit.
          
          Dupa un an de zile, a venit omul Acela si a comandat ghete, care sa il tina un an de zile. Dar noaptea a murit. Atunci am zambit a doua oara pentru ca am inteles “ce nu-I dat omului sa stie “:  Cat traieste.
           
          In sfarsit, dupa  sase ani, a venit femeia cu copilele orfane: le-am recunoscut. Erau fetitele femeii careiea  nu voisem sa-I iau sufletul. Atunci am zambit a treia oara si am inteles si a treia intrebare : cum traiesc oamenii. Toti cei care traiesc, nu traiesc numai  prin ei, ci pentru ca dragostea este in om. Cel care traieste in dragoste , traieste in Dumnezeu si Dumnezeu traieste in el ; caci Dumnezeu este iubire.
           
          Si ingerul Mihail in valvataie de foc, se ridica la cer.

 

0 Shares