C

Ce bine e sa fii prieten al sfintilor !

Sfintii sunt prietenii nostri, un dar de la Dumnezeu pentru noi. Intr-o lume in care „prietenia“ multora se bazeaza doar pe interes si adesea tradatoare, prietenia sfintilor este statornica, dezinteresata si curata. Daca asa zisii prieteni ne sunt aproape numai cand ne simtim bine, na aflam pe o treapta sociala  mai inalta si suntem sanatosi, cand nu le avem pe acestea , cei care s-au jurat ca tin la noi, ne parasesc.
    Prietenia cu sfintii si ocrotirea lor o simtim  mai ales cand suntem bolnavi, marginalizati si in diferite necazuri si stramtorari.
  Aceasta prietenie, spre deosebire de prima, este netrecatoare si aducatoare de nenumarate bucurii. Majoritatea dintre noi, in toate vremurile si in toate timpurile, constientizam cat este de importanta prezenta sfintilor in viata noastra. Caci acestia nu numai ca ne indeamna permanent prin pilda vietii lor sa aprindem candela gandului bun, ci sunt si maestri neintrecuti in stiinta sufletului.
     Sfintii ne indeamna sa facem totul cu Dumnezeu, sa ascultam de Dumnezeu si sa fim fiii lui Dumnezeu, nu fiii pacatului. Prin sfinti, Dumnezeu ne invita sa cautam frumusetea adevarata care este in noi insine.
    Sfintii, de cele mai multe ori cat vietuiesc pe pamant, sunt mereu ascunsi de privirile uneori indiscrete ale oamenilor. Mare le-a fost credinta si plina de roade vietuirea, pentru care Hristos le-a dat cununa cea nevestejita a slavei Sale in ceruri.     Sunt convins ca dintre cei care au ajuns la sfintenie, doar o parte dintre ei au trecut solemn in ceata sfintilor, iara altii acoperiti cu mantia smereniei, de prin cimitirele satelor poate, ori de prin gropi commune, ori de prin munti si paduri sau alte crapaturi ale pamantului, au numele inscrise in Cartile de la Tronul Preasfintei Treimi, de unde nimeni si nimic nu le va putea sterge vreodata.
     Lucrarea poruncilor si rugaciunea ne dau pofta de a-L cunoaste pe Dumnezeu, sa crestem sufleteste si duhovniceste. Totodata sfintii ne invita sa nu pierdem ocazia de a- L chema pe Dumnezeu in ceea suntem fiecare acum.
  Ei ne spun ca intalnirea cu Duhul se face prin tacere, in tacerea de dupa fiecare cuvant si in sederea de dupa fiecare rugaciune…

 

Ieromonah Hrisostom Filipescu

28 Shares