„Sa postim post bine-primit si placut Domnului.“

      Sa postim post bine-primit si placut Domnului! 
Adica sunt si posturi neprimite si neplacute Domnului. Care sunt aceste posturi?

      Post neprimit si neplacut Domnului este acela cand tu, desi nu mananci mancarea obisnuita, desi adesea nu mananci, poate, nici un fel de mancare, totusi prin manaia si tirania ta mananci sufletul si carnea celor de sub jurisdictia ta… a casnicilor tai.


Tot la fel si atunci cand, in biserica, te arunci cu fata la pamant si ceri iertare pentru pacatele tale, zicand sa-ti fie iertate tot asa cum ierti si tu celor ce-ti gresesc tie, dar, dupa ce iesi din biserica, te duci la judecata, ca sa parasti pe bietul datornic.

Post neprimit si neplacut Domnului este acela cand tu dupa fata te arati ca esti smerit si zici ca esti cel dintai dintre pacatosi, dar in inma ta te mandresti cu sfintenia ta si esti gata a judeca si a osandi pe toata lumea.

Post neprimit si neplacut este acela cand tu vrei, si astepti, ca pentru cateva inchinaciuni si oftaturi sa ti se deschida toate comorile dumnezeisti, sa ti se vindece toate ranile constiintei, sa fii dus si asezat chiar la cina cea imparateasca si sa fii hranit cu insusi Trupul si Sangele lui Hristos, dar tu in ciuda plangerilor si suspinelor fratilor tai saraci, nu vrei sa le dai nici o parte, cat de mica, din prisosurile tale, lasi cu sange rece fara nici un ajutor pe bolnavi si suferinzi, nu accepti sa primesti sub acoperisul casei tale pe calatori si pe straini, te scumpesti a impartasi pe cei flamanzi nu cu trupul si sangele tau, ci din acei munti de bucate sub greutatea carora se prabusesc hambarele si camarile tale.

   Post neprimit si neplacut Domnului este acela cand tu te temi sa duci la gura ta

un pahar de apa  fierbinte, dar nu te temi cand din aceasta gura iese, ca si mai inainte, fumul cel urat al vorbelor de prisos si putrede, glume muscatoare si otravite, aluzii pline de sminteala…


     Toti cei care postesc asa, sa nu indrazneasca a astepta iertare de la Dumnezeu; postul lor nu numai ca nu este placut si primit, dar, dupa cuvintele Proorocului, este chiar uraciune inaintea Domnului.

   Mai bine ai face sa mananci ce-ti place, dar in acelasi timp ai hrani pe aceia care chiar si cand nu e post mor de foame.

   Mai bine ai face sa te impodobesti cu hainele tale dupa gust, dar in acelasi timp, cu imbracamintea ta de prisos, care atarna degeaba in dulapurile tale, ai acoperi golciunea fratilor nostri.

   Mai bine ai face chiar si atunci cand nu ai mai curma petrecerile si veseliile tale nici in timpul postului dar, desfatandu-te tu, ai face sa se mangaie si cei care de multa vreme au uitat ce este bucuria in lumea aceasta.

Episcopul Nicodim –Predici la Postul Mare

CategoriiFără categorie
0 Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.