C

Crucea-aparatoare a…

Ce ma tine in viata si ma ocroteste pe mine, multpacatosul si neputinciosul? Crucea. 
Cine ma ajuta in lupta cu patimile, caci din tineretile mele, multe patimi se lupta cu mine (antifonul 1 al gla­sului 4)? „Crucea Domnului. 
                          Crucea ma apara de vrajmasi.

Iubitilor! Crestinul care vrea sa traiasca evlavios in Hristos Iisus este intotdeauna prigo­nit – daca nu dinafara, cel putin dinlauntru, iar adeseori si dinafara, si dinlauntru. Ar fi insa ciudat sa se auda din gura preotului ca el nu vrea sa traiasca evlavios, caci preotul trebuie mai mult decat oricare altul sa se straduie pentru a duce o viata evlavioasa. Asadar, toti care vor a trai cucernic in Hristos Iisus vor fi, dupa cuvantul Scripturii, prigoniti (II Tim. 3, 12).

Nu vorbesc despre vraj­masii din afara. Acestia sunt mai usor de biruit tocmai pentru ca sunt vazuti; cand te prigonesc, tu doar adu-ti aminte cu credinta ce a rabdat pentru noi Hristos, si atunci vei indura cu usurinta prigoana lor. Nu trebuie sa-i trecem sub tacere pe vrajmasii cei dinlauntru – pe demoni:
lupta noas­tra nu este impotriva trupului si a sangelui, ci impo­triva incepatoriilor, impotriva stapaniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii, care sunt
in vazduh (Efes. 6, 12); prigoana lor va fi intotdeauna cat se poate de rau­tacioasa, bine tintita, otravitoare, ucigatoare, si ea are loc inlauntru, in inima.

Ce sa faca crestinul? Cum sa-i alunge pe raufacatorii cei nevazuti? Nici o arma materiala nu ii va ajuta sa-i izgoneasca de acolo, iar chinurile pe care le pricinuiesc sunt din cale-afara de dureroase pentru suflet: ele sunt foc ce mistuie fara crutare launtrul omului.

 Şi atunci, care este mijlocul de a-i alunga si de a nimici intr-o clipa chinu­rile pricinuite de catre ei? Crucea Domnului sau semnul de viata Facatoarei Cruci, facut pe piept sau pe pantece cu credinta vie in Cel rastignit pe ea. Ca luate cu mana, chinurile launtrice vor pieri deodata, demonii vor fugi. Atunci vei striga, fara voie, cu bucurie:

„Bucura-te, Preacinstita si de viata Facatoare Cruce a Domnului, care alungi dracii cu puterea Celui ce S-a rastignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos!”

Şi eu, smeritul si pacatosul, i-am alungat de multe ori de la mine in acest fel pe raufacatorii cei nevazuti. Daca vrea sa intre in inima mea vreo patima, imi intorc indata privirea gandului spre Hristos si imi fac cu cre­dinta vie semnul crucii: patima piere indata, si focul launtric, tovarasul nedespartit al oricarei patimi, piere si el indata.

 Cateodata, din pacate, patimile reusesc sa ma amageasca pentru o vre­me, si numai chinurile indurate launtric din par­tea lor ma fac sa ma intorc fara prefacatorie catre Hristos si catre Crucea Lui de viata Facatoare.

Asadar, iubitilor, crucea este biruinta mea asupra vrajmasilor nevazuti.

 Acolo unde nu pot patrunde eu ca sa ii alung, patrunde Hristosul meu in chipul Crucii Sale si savarseste pentru mine biru­inta dorita.

 Minunat e in mine Domnul, minunata e Crucea Lui de viata Facatoare!

 Puterea lui Dumnezeu intru neputinta mea se savarseste (v II Cor. 12, 9). Vrajmasii cei nevazuti, care lovesc in chip nevazut si fara crutare sufletul meu cu sageti aprinse ce omoara duhul meu cu necaz si cu stramtorare, fug de numele lui Iisus Hristos si de semnul Crucii, care sunt pentru ei infricosa­toare: acestea ii ard asa cum ma ard ei pe mine si Domnul le rasplateste pentru mine cu aceeasi moneda.

Dintr-o data simt cum mi se usureaza sufletul si cum se limpezeste ca dupa niste nori amenintatori si intunecati.

Asadar, iubitilor, sa ne facem cu mare credinta semnul Crucii, si el ne va fi intotdeauna pava­za si aparator.

Amin.

Sfantul Ioan De Kronstadt, Cuvinte la Postul Mare

CategoriiFără categorie
0 Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.