perechea potrivita

Puţini sunt tinerii care nu au făcut teste de personalitate, găsite prin reviste sau ziare, pentru a vedea cât de compatibili sunt cu perechea lor, cât de bine ştiu să se distreze, ce şanse au ca prietenia lor să fie de durată. Puţini însă şi-au dat seama că aceste teste de personalitate nu ne arată doar cum suntem, ci ne şi învaţă să fim.

Cum? Aşa cum doresc autorii testelor respective. Adică cei care vor să ne modeleze, să ne educe, să ne manipuleze.

Să luăm ca exemplu un test despre viaţa sexuală. Dacă un băiat nu şi-a început viaţa sexuală, la întrebarea „Ai făcut-o deja?” va primi punctajul minim. Dacă mai dă câteva răspunsuri la fel de şterse, totalul va fi foarte mic, şi rezultatele testului îl vor inhiba: „Eşti o fiinţă închisă, nesociabilă. Îţi place să trăieşti în lumea ta, fără să te uiţi în jur. Dacă nu te schimbi cât mai devreme, mai târziu vei regreta. Tinereţea a trecut pe lângă tine…”
Pentru a incita cititorii, un test intitulat Cât de uşor poţi fi sedus? avea ca motto următorul text: Îţi place să rişti continuu sau păstrezi distanţa permanent, din prudenţă? Răspunde sincer la întrebările următoare şi descoperă cât de repede poţi fi cucerit(ă).

Iată o singură întrebare din acest test, cele trei răspunsuri posibile şi caracteristicile asociate fiecărui tip de răspuns.

„Ce complimente preferi să ţi se facă?”

Răspunsurile sunt:
 a) „arăţi foarte bine”; 
b) „eşti omul pe care mă pot baza în orice situaţie”;
 c) „nu îmi plac complimentele”.

Dacă preferi răspunsul a), „rezultatul”este următorul: „Eşti foarte exigent(ă) în alegerea partenerului. Persoanele care nu te interesează n-au nici cea mai mică şansă să te atragă, chiar dacă aplică cele mai rafinate trucuri. Când însă vrea să te cucerească persoana la care visezi de mult, nu opui nici o rezistenţă”. Această concluzie mi se pare ridicolă, aşa cum mi se par multe teste de personalitate. Ce legătură are exigenţa cu complimentul de la punctul a), pe care îl fac până şi golanii prin discoteci sau şoferii de tiruri pe centură? Faţă de el, complimentul de la punctul b) pare de-a dreptul de viţă nobilă. Iată rezultatul care corespunde celei de-a doua opţiuni: „Cel sau cea care doreşte să te cucerească trebuie să treacă numeroase examene. Complimentele te lasă rece, atât timp cât nu eşti sigur(ă) dacă doreşte o relaţie serioasă şi durabilă. Nu e de mirare deci că majoritatea flirturilor eşuează, iar tu te simţi frustrat(ă) şi nefericit(ă)”. Ai observat o enormitate până acum? Dacă nu, te va ajuta rezultatul de la punctul c): „Eşti deosebit de receptiv(ă) la complimente şi laude, deoarece vrei să fii cucerit(ă) prin orice mijloace. Dacă te îndrăgosteşti de o persoană nepotrivită, aventurile tale pot avea însă un sfârşit neplăcut. Înclinaţia pentru romantism te poate împiedica să observi uneori dorinţele şi scopurile celuilalt”.
Acum cred că enormitatea este clară pentru toată lumea: dacă preferi răspunsul b): „eşti omul pe care mă pot baza în orice situaţie”, concluzia este că nu îţi plac complimentele, în timp ce dacă preferi răspunsul c): „nu îmi plac complimentele”, concluzia este că eşti „deosebit de receptiv(ă) la complimente şi laude”.

Ca şi cum la un test gastronomic ai răspunde că nu îţi plac acriturile, ci dulciurile, şi rezultatul ar fi că de fapt îţi plac acriturile iar nu dulciurile.
Cum-necum, multe teste sunt la fel de „precise” ca acesta. Tinerii care sunt interesaţi de ele arată că se află într-o teribilă criză de identitate. Vor să se cunoască cât mai bine, însă nu îşi dau seama că merg pe un drum greşit. Eu nu neg că există şi teste de personalitate obiective, numai că acestea se găsesc extrem de greu. Pentru că se găsesc foarte greu psihologi care să fie în stare să le întocmească.
Orice psiholog îşi pune amprenta pe testul pe care îl concepe. Şi, vrând să te cunoşti mai bine, ajungi de fapt să te cunoşti după cum încearcă să te modeleze amprentele psihologului de „serviciu”.

Din păcate, psihologii contemporani – şi nu mă refer aici numai la extremiştii care sunt pro-pedofilie sau zoofilie, ci la restul – înţeleg viaţa după nişte criterii care nu au nimic în comun cu viaţa creştină.

Dacă le spui că vrei să îţi păstrezi fecioria, îţi vor răspunde că de fapt nu îţi iubeşti destul perechea, sau că eşti imatur. Dacă le spui că nu vrei să te masturbezi, îţi vor spune că o să ajungi la dereglări biologice şi că te distrugi singur.
Ce mai, un creştin nu prea are cum să fie de acord cu testele de personalitate, întocmite de oameni lipsiţi de repere spirituale.
Îţi dai seama ce ar ieşi dacă ar fi ei înşişi supuşi unui test de personalitate întocmit de un psiholog creştin?

 Dacă forţăm puţin nota, putem observa că Evanghelia însăşi este un fel de test de personalitate.
 Test la care psihologii noştri nu obţin rezultate prea îmbucurătoare.
 Şi atunci, de ce să ne lăsăm modelaţi de ei?

Danion Vasile

0 Shares