“Nu fumați că mirosiți a colivă!”


Aceste cuvinte ”Nu fumați că mirosiți a colivă” le- am spus elevilor mei, frecvent, în urmă cu câțiva ani, pe când le predam religia la liceu. Ca profesor și preot, în același timp, obiceiul copiilor de a fuma în general și la școală în particular, mi- a dat multă bătaie de cap. Îi vedeam zilnic cum își dădeau sănătatea pe nimic. Bani pentru un caiet sau un pix nu găseau niciodată, dar pentru o țigară exista întotdeauna ceva mărunțiș.

Sfântul Apostol Pavel spune așa:„Nu știți voi oare că sunteți templele Duhului Sfânt?”Și mai adăuga: „Dacă va profana cineva acest templu al lui Dumnezeu care este în voi, îl va sfărâma Dumnezeu”(Corinteni 3, 16- 17)
În Sfânta Scriptură cuvântul tutun lipsește. Mulți găsesc în această lipsă o justificare pentru patima lor. Trebuie precizat foarte clar că orice lucru care creează dependență în rău se numește din punct de vedere religios: viciu.
Știm cu toții că viciile distrug sănătatea trupului și aduc mari prejudicii asupra sufletului, căci acesta(rațiunea, sentimentul și voința) este o parte din bunul Dumnezeu. ”Și a suflat în fața lui suflare de viață ți s-a făcut omul ființă vie (Facerea 2, 7).
Această formă de autodistrugere poartă denumirea de sinucidere. Marea neputință a acestui greu păcat, constă în faptul că omul care se sinucide nu mai are timp de căință, de iertare.
O persoană ce fumează se autodistruge, se sinucide lent, cu toate că are, încă, șansa de a se pocăi, de a- și cere iertare. Unii conștientizează și reușeșsc să se lepede de acest păcat. Alții nu vor, nu pot, nu- i ajută nimeni.
Toate aceste lucruri le- am explicat elevilor mei, enoriașilor și tuturor acelora cu care m- am întâlnit și care erau sub influiența puternică a mirosului de fum tabacic.
Vi le spun și dumneavoastră pentru a le ști, pentru a vă feri de patima aceasta apăsătoare și pentru ca să nu mirosiți a colivă din cauza tutunului. Ce ziceți?! Vă lăsați de țigări?!

BY SEBASTIANCATALINHOGEA

CategoriiFără categorie
0 Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.