R

Răspunsul unui tânăr către un tânăr

Povestea un parinte ce dureros este sa spovedesti un om batran, care in viata nu s-a ingrijit de sufletul lui. „Spovedania, spunea parintele, se termina repede. Stie ca a gresit, e constient ca a facut rau in viata si pe de alta parte nu crede ca exista om fara de pacat. Ca toti suntem pacatosi… Ii pare rau pentru tot ce a facut si daca ar fi sa intoarca timpul inapoi, n-ar mai face lucrurile acelea, dar cum aceasta nu se poate, mergem inainte. Asa o deznadejde pe chipul acestor oameni, le-au slabit toate puterile.”


Nu este imposibil ca un batrân sa-si doreasca o schimbare in viata sa, dar este foarte greu. Mult mai greu decat unui tanar. Spune Ecclesiastul: Adu-ţi aminte de Ziditorul tău în zilele tinereţii tale, înainte ca să vină zilele de restrişte şi să se apropie anii despre care vei zice: „N-am nici o plăcere de ei …”
Tinerii sunt plini de vitalitate, de intrebari, sunt infometati si insetati de a cunoaste Adevarul. Sunt sensibili şi puternici şi flămânzesc de dreptate. Au o pofta uriaşă de viaţă ADEVĂRATĂ. În schimb, se uită în jur şi văd o viaţă falsă, simt această falsitate, dar nu ştiu să se lupte cu ea. Iar pe măsură ce o acceptă, se împotmolesc şi o iau de bună. Îmbătrânesc şi se plafonează şi nu se mai pot ridica din mocirlă. Mă uit la revoluţiile din lume de-a lungul vremii: toate s-au făcut cu oameni tineri.

Tinerii au puterea de a-si da viata salvand pe altcineva, de a demola gradinile zoologice in care se chinuie animalele, de a se pune in fata buldozerelor din parcurile devenite santiere, de a uri manualele şcolare care niciodată nu vorbesc despre suflet, de a planta copaci acolo unde miliardarii au lasat doar cioturi. Tinerii au puterea de a nu trăda la interogatorii, de a privi glonţul de pe ţeava pistolului fără să se teamă.


Tinerii răstoarnă mesele celor ce vând şi cumpără în templu, ce fac din casa de rugăciune, peşteră de tâlhari. Gândiţi că vorbesc despre orice fel de tâlhari? „Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?”
Vrăjmaşii diavoli sunt tâlharii care înşeală omul: vând curvie zicând că este iubire, bani zicând că sunt comori, linguşeli zicând că sunt calităţi, hamburgheri zicând că este mâncare, tehnologie zicând că este progres, inteligenţă zicând că este inţelepciune, minciună zicând că este adevăr. Pentru că minciuna dacă ar veni spunând că este minciună, toţi ar alunga-o, însă ea vine zicând că este adevăr, şi pe mulţi îi amăgeşte.

Şi gândiţi că vorbesc despre tinerii cu trup tânăr şi bătrânii cu trup bătrân? Am întâlnit oameni în vârstă cu suflet curat ca de copii. Şi iată, am întâlnit tineri bătrâni, epuizaţi şi trişti, zicând despre anii lor că nu găsesc nicio plăcere în ei, tineri-bătrâni deznădăjduiţi, cu trupul istovit de plăceri, cu inima omorâtă de patimi. Tineri-bătrâni, viii-cei-morţi. Iar dacă „doctorii” acestei lumi, au leacuri pentru tot felul de boli: vaccinuri pentru cancer, psihanaliză pentru păcate, anticoncepţionale pentru… ingeraşii … nedoriţi, Biserica are Învierea lui Hristos, un medicament universal pentru orice boală, care eliberează omul de patimi, încălzeşte inima cu milă, curăţă gândurile de răutate, şi are un puternic efect de îndumnezeire a omului, readucându-i Chipul şi Asemănarea lui Dumnezeu de la începutul lumii. Se eliberează la orice Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie, în faţa Uşilor Împărăteşti, pe baza lacrimei de pocăinţă vărsate în Taina Sfintei Spovedanii. Pentru mai multe informaţii, consultaţi Sfinţii Părinţi, Vieţile Sfinţilor, preotul duhovnic.


TINERII NU SE POT LEPĂDA DE HRISTOS!

CategoriiFără categorie
0 Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.