In aceasta zi e cinstita Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele sau Dragaica, dupa cum e cunoscuta sarbatoarea in traditia populara. Fiul preotului Zaharia si al Elisabetei, Ioan Botezatorul a fost numit Inaintemergatorul pentru ca a anuntat si a pregatit venirea Mantuitorului. 

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron.
Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau. Cand a crescut, Ioan a plecat sa traiasca in desert, unde se hranea cu miere salbatica si lacuste si se imbraca cu haine din par de camila. 
 
Evanghelia a aratat ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. Ioan l-a mustrat pe rege pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care i-a cucerit cu dansul ei pe oaspetii din casa dar indeosebi pe Irod, sa ceara capul Botezatorului ca rasplata. 
 
Spre deosebire de alti sfinti care sunt sarbatoriti o singura data intr-un an bisericesc, Sfantul Ioan Botezatorul are mai multe sarbatori care ii sunt inchinate: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).

CategoriiFără categorie
126 Shares