taina sfantului maslu
„ Fiule! In boala ta nu fi nebagator de seama; ci te roaga Domnului si El te va tamadui.
Departeaza pacatul si intinde mainile spre fapte drepte si de tot pacatul curateste inima ta.
Da miros cu buna miresma si pomenire de faina de grau si junghie jertfe grase, pe cat te ajuta puterile.
Si doctorului da-i loc ca si pe el la facut Domnul si sa nu se departeze de la tine, ca si de el ai trebuinta.
Ca este vreme cand si in mainile lui este miros de buna mireasma.
Ca si el se va ruga Domnului , ca sa va dea odihna si sanatate spre viata.”
(Intelepciunea lui Isus fiul lui Sirah)
Sfantul Maslu este o slujba, una din cele 7 Taine ale sfintei Biserici in care,prin rugaciunile preotilor si ungerea cu untdelemnul sfintit de acestia,se impartaseste harul cel dumnezeesc,tamaduitor de toata boala sufleteasca si trupeasca.
Cuvantul maslu este de origine slava,din cuvantul maslo care inseamna untdelemn sfant.
Se mai intrebuinteaza si denumirea eleoungere –ungere cu untdelmn provenit din limba greaca.
In Vechiul Testament se practica ungerea: Exod XXXVII,29.-A facut de asemenea mir pentru sfanta ungere si tamaie mirositoare, curate si cu iscusinta alcatuite de pregatitorii de aromate. XL,13-Sa imbraci pe Aaron in sfintele vesminte si sa-l ungi si sa-l sfintesti,ca sa-mi fie preot.
Psalm XLIV,8-Pentru acasta Dumnezeul tau,a turnat peste tine untdelemnul bucuriei.
Isaia LXI,1-Duhul Domnului este peste mine pentru ca m-a uns ca sa binevestesc saracilor;m-a trimis sa vindec pe cei cu inima zdrobita,sa provaduiesc celor robiti slobozire.
Iar din Noul Testament:
MarcuVI,13-Si scoteau afara demoni multi si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i faceau sanatosi.
Luca IV;18-Duhul Domnului este asupra mea, pentru care m-a uns sa binevestesc saracilor,m-a trimis sa tamaduiesc pe cei zdrobiti cu inima, sa propovaduiesc robilor dezrobirea.
Fapte X,38-Adica despre Iisus din Nazaret; cum L-a uns Dumnezeu cu Duhul Sfant si cu putere si cum a umblat din loc in loc, bine-facand si vindecand pe toti cei asupriti de diavol pentru ca Dumnezeu era cu El.
     Iacov V,14,15.-Este cineva bolnav dintre voi? Sa cheme preotii bisericii si sa se roage pentru el ungandu-l cu untdelemn,intru numele Domnului.Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica si de va fi facut pacate se vor ierta lui.
Slujba Sf.Maslu se poate face oricand,dar se obisnuieste sa se faca in zilele de post,pentru ca fiecare credincios sa fie pregatit sufleteste.
Savarsitorii acestei Sfinte Taine sunt preotii Bisericii dupa cuvantul Sf. Apostol Iacov:
„Este cineva bolnav intre voi?Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el,ungandu-l cu untdelem.”
De asemenea,practica ungerii cu untdelemn o intalnim si la celalti Apostoli, care dupa prima lor trimitere” ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i tamaduiau”.
De Sfantul Maslu au nevoie atat ce-i bolnavii cat si cei sanatosi trupeste,pentru tamaduirea sufletului(iertarea pacatelor) si pentru ajutor de la Dumnezeu.
In vechile Pravile Bisericesti,se mentiona ca nu trebuie sa se faca maslu celor ce li sa legat limba,pruncilor pana la 7 ani,si nebunilor pana nu-si vin in fire.
Nu toti bolnavii carora li se face Sf.Maslu se tamaduiesc;unii nu primesc vindecare poate din pricina

nevredniciei lor,altii poate sunt inscrisi in alt plan dumnezesc.

Exista cazuri de oameni induhovniciti care cer de la Dumnezeu boala pentru ca prin rabdare sa se mantuiasca.
Insa,oricum ar fi primitorul slujbei,la sfarsitul ei, prin mila lui Dumnezeu,suferindul primeste o noua stare sufletesca.
Este foarte bine daca inaintea slujbei primitorul tainei se curateste trupeste si se spovedeste curat de toate pacatele sale;apoi cheama 7preoti sau 3 iar la mare nevoie se püaote sluji chiar cu 2 preoti.
Traditia bisericii spune ca,sfantul maslu nu se poate savarsi de un singur preot,decat in conditii deosebite.
Daca este suferind,preotii sunt chemati acasa, la bolnav,unde pe o masa se pregateste un vas curat cu apa pentru aghisma, catuia cu tamaie,7 lumanari(un vas cu faina de grau), busuiocu, un pahar cu ulei si 7 betisoare cu vata pentru ungere.
Daca nu sunt cazuri speciale, preotii vor face in zi de post,Sfantul Maslu de obste,adica atat pentu cei bolnavi cat si pentru sanatosi,in Sfanta Biserica.
Acasa la bolnav, preotii se imbraca in epitrahil si felon,aseza Sf. Evanghelie pe masa si fac mai intai Sfestania(aghiasma mica)
Dupa inceperea Sfintei Taine preotii citesc de 7 ori rugaciunea de sfintire a untdelemnului,moment in care,fiecare preot binecuvinteaza untdelemnul sfintindu-l.
In timpul slujbei se citesc 7 Apostole,7 Evanghelii si 7 rugaciuni,dupa care la sfarsitul fiecarei rugaciuni se face ungerea cu untdelemn sfintit.
  Slujba se incheie prin deschiderea Sfintei Evanghelii de catre slujitori, pe capul bolnavului si citirea ultimei rugaciuni urmata de o ectenie intreita, dupa care se face sfarsitul slujbei,cu formula: -bolnavul-„Binecuvantati parinti sfinti si ma iertati pe mine pacatosul”
-preotii-„Dumnezeu sa te ierte,sa te binecuvinteze,sanatate trupeasca si sufleteasca sa-ti daruiasca”
Se obisnuieste ca ,odata cu aceasta slujba a Sf.Maslu,sa se faca rugaciuni de dezlegare sau chiar moliftele sf.Vasile cel Mare.
Untdelemnul se foloseste la ungerea celui bolnav,iar din faina se fac turtite pe plita care se pot consuma cu evlavie de credinciosi.
Acasta slujba se obisnuieste a se face de trei ori la patul suferindului,dar nu poate fi vorba de o limita;ea pote fi savarsita de cate ori este necesar.Sunt Biserici unde se face in fiecare vineri,sau in manastiri se savarseste chiar mai des.
Numarul 7 este un numar simbolic care in Vechiul Testament reprezenta plinatatea,implinirea;astfel:
-de 7 ori a fost inconjurata cetatea Ierihonului cand au cucerit-o israelitii
-7 au fost preotii care sunau din trambite
-de 7 ori sa rugat proorocul Ilie pe Carmel ca sa vina ploaia
-de 7 ori sa cufundat in Iordan Neeman Sirianul,cand sa curatit de lepra
De altfel,repetarea de 7 ori a rugaciunilor arata o insistenta, pentru ca, boala este de foarte multe ori o experienta la limita dintre viata si moarte.
Noi stim ca boala este o ispita grea venita peste om, care de multe ori il deprima,il descurajeaza si de multe ori mijloacele omenesti nu sunt indeajuns pentru a lupta.
In multe cazuri, cel credincios se gandeste ca boala lui are cauza in pacatele savarsite de el si adeseori este si adevarat acest lucru.De aceea ne gandim ca, boala este un prag destul de greu,iar ingrijorarea este alimentata de faptul ca omul suferind se gandeste ca poate muri in orice clipa,fara a mai putea savarsi binele.
De aceea, trebuie sa credem ca, mai intai de toate, Dumnezeu este cel care a pus la indemana posibilitatea savarsirii acestei taine din dorinta divina, ca.”nimeni sa nu piara,ci sa aiba viata vesnica”.Aceasta Taina desi vindeca si sufletul prin curatirea pacatelor este o „Taina a trupului”.
Harul lui Dumnezeu lucreaza asupra trupului,lucrand mai intai in sufletul omului,ridicandu-i pacatele si linistindu-i constiinta.
Bolnavul, in timpul slujbei trebuie sa se roage,ca vointa lui unita cu vointa slujitorilor, sa pogoare mila lui Dumnezeu.De aceea preotul se intemeiaza pe aceasta credinta ca, de la Dumnezeu sunt toate si prin El se pot toate,credinta pe care trebuie sa o aiba si bolnavul.Nu poti face nimic singur ca slujitor,daca,suferindul nu participa activ prin incordarea simturilor catre divinitate; degeaba il ungi cu untdelemn sfintit daca acesta nu constientizeaza si nu vrea sa creada ca acel untdelemn poarta pecetea sfinteniei dumnezeiesti, avand putere vindecatoare.
Toti crestinii ortodocsi care au cerut ajutorul lui Dumnezeu, pot sa marturiseasca in fata tuturor necredinciosilor, ca Dumnezeu ne da orice lucru de folos, cand il cerem cu credinta;adeseori se fac adevarate minuni.
Cati credinciosi nu au venit adusi pe targa, in agonie, la Moastele unui sfant, la vreo icoana facatoare de minuni, sau la Biserica unui sat neinsemnat, si dupa ce li s-a facut Sf.Maslu, s-au intors acasa sanatosi uneori chiar in aceeasi zi .
Toate sectele religioase nu vor sa recunoasca aceasta taina spunand ca ea nu are temei in Sfanta Scriptura.
Nu mai reluam citatele biblice mentionate anterior, ci vom spune doar ca, aceasta slujba nu este o inovatie;ea a fost practicata si de sfintii Apostoli,care nu pot fi numiti inovatori ci iconomi ai tainelor lui Dumnezeu.
De altfel,sectarii mai spun ca Apostolii nu foloseau untdelemn ci practicau doar punerea mainilor pe credinciosi.
Noi le putem spune ca sfintii Apostoli aveau harisme deosebite pe care noi nu le avem astazi.Dar ei ne indeamna foarte clar in textul de la Iacov”….sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el,ungandu-l cu untdelemn sfintit, intru numele Domnului…”
Sectarii spun ca taina nu este valida fiidca nu se insanatosesc toti bolnavii care participa.
Raspunsul este ca nici HRISTOS N-A VINDECAT PE TOATA LUMEA CU CARE SA INTALNIT FIINDCA; DE FIECARE DATA SE CERE DIN PARTEA SUFERINDULUI O CREDINTA PUTERNICA;CARE DIN PACATE NU EXISTA LA TOT OMUL.
 
In incheiere putem afirma ca Taina Sfantului Maslu este o „Taina pentru trup”

CategoriiFără categorie
0 Shares