I

Izvorul Tamaduirii-Manastirea Nechit-neamt

sarbatoarea izvorul tamaduirii

Apa izvorul vietii

Apa fara de care nu exista viata,apa cea datatoare de viata-Hristos,apa pe langa care infloresc manastirile noastre,apa care se sfinteste si e mareu folositoare trupului si sufletului,apa botezului intru spalarea pacatelor,toate le curateste,toate le intareste si iata si apa vindecatoare a trupului ,dar mai ales curatitoarea sufletului,izvorul tamaduirii.
Cu ajutorul lui Dumnezeu,am fost martor astazi,la una din cele mai frumoase sarbatori de peste ani Izvorul Maicii Domnului,izvorul tamaduitor a toate.
La Manastirea Nechit,din jud.Neamt sa tinut o slujba binecuvantata,intr-o atmosfera de dragoste crestina si piosenie ,cu rugaciune si smerenie.Smerenia calugarului,dar si a mireanului venit de departe pentru a gusta, inca de aici,din lumea de dincolo.Frumusete vizuala,frumusete sufleteasca,frumusete izvorata din rai,colt al credintei  si loc binecuvantat in care sau nevoit Sfinti Parinti,ce se roaga mereu pentru noi.
Procesiunea a inceput din biserica „de vara”,cu icoane si prapuri,cu lumanari si tamaie,cu cantec si rugaciune,spre izvorul Sfantului Chiriac de la Tazlau,aflat nu departe de manastire.
Sfantul sa nevoit o perioada si in aceasta manastire,el fiind de loc din Mastacan.Se spune ca, din cauza batranetii ,Sf.Chiriac orbise,el aflandu-se la Nechit,si se nevoia in rugaciune.Era seceta si se ruga lui Dumnezeu pentru apa,iar in una din zile,in timp ce se ruga,au rasarit din pamant trei izvoare,unul din ele atat de puternic,incat la lovit peste fata cu apa sa curgatoare.
Din acel moment Sfantului Chiriac ia revenit vederea si tot de atunci,de sute de ani,curge acest izvor,din care calugarii beau dar  mai ales  savarsesc slujba de sfintire a apei,mereu.

Si astazi sa  intamplat la fel-sfintirea apei.
 Sa ne ajute Dumnezeu ca gustand din aghiasma sa devenim mai buni,mai iertatori,milostivi,si smeriti.Amin.

 

0 Shares