Să fim capabili ca, în fața celor care neagă adevărul, să luptăm pentru Adevăr și niciodată să nu ne temem. Atâta vreme cât Mântuitorul Iisus Hristos este cu noi și atâta vreme cât noi Îl urmăm și Îl mărturisim, nimeni, niciodată nu poate să ne facă nimic rău.
Dar, în momentul în care L-am părăsit și ne rușinăm de cuvintele, de Biserica, de Crucea și învățătura Lui, atunci dușmanii prind putere asupra noastră. Chiar dacă astăzi martiriul este mai rar întâlnit, există o luptă duhovnicească asupra răului care lucrează și prin oameni, și prin noi înșine. De aceea, suntem chemați să fim luptători și păstrători ai dreptei credințe.
Viața unui sfânt este un model de urmat pentru noi, creștinii. Toți suntem chemați la sfințenie. Mântuitorul ne așteaptă în Împărăția Sa ca să ne răsplătească cu o cunună veșnică, neveștejită, așa cum a dăruit-o tuturor celor care L-au urmat, și-L iubesc, și-L mărturisesc pe El. De aceea, suntem chemați astăzi să urmăm viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, să mărturisim credința în Mântuitorul Iisus Hristos cel mort și Înviat.
Reprezentarea Sfantului Gheorghe doborand balaurul este prezenta si pe Steagul Moldovei, aflat la Manastirea Zografu din Muntele Athos.
Pe acest steag se afla si rugaciunea Sfantului Stefan cel Mare catre Sfantul Gheorghe:
„O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei.
Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si în cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin.
Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43 an al Domniei Sale“.
În anul 1500 Ştefan cel Mare a dăruit mănăstirii Zografu din Sfintul Munte Athos două steaguri, care figurează mai jos.
Steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare, dăruit Mănăstirii Zografu de la Muntele Athos, 1500. Colecţia lui Petru Costin.
Fundalul primului drapel era de culoare roşie (între timp steagul a fost recondiţionat şi aplicat pe o stofă de catifea de culoare vişinie), măsurind 1,2 × 0,9 metri. Faţa steagului îl prezintă pe Sfintul Gheorghe străpungind balaurul. Icoana Sfintului Gheorghe este artistic brodată pe atlas roşu, cu fire de aur, argint şi mătase albă, verde şi roşie. Sfintul Gheorghe şade pe tron, pe o perină roşie, trăgind spada din teacă cu stinga în timp ce cu dreapta trage de gardă, şi zdrobind sub picioarele lui balaurul cu trei capete, ce se încolăceşte pe sub tron. Doi îngeri coborind din cer îi aduc, cel de la dextra o sabie, iar cel de la senestra un scut încrustat cu pietre scumpe, şi-i pun pe cap o frumoasă coroană, împodobită şi ea cu două rinduri de pietre scumpe. În jurul capului sfintului şi pe marginea icoanei sale se află următoarea inscripţie în limba greacă: „Sfintul Gheorghe din Capadocia”. Steagul este încadrat pe margini cu următoarea înscripţie slavonească în litere de aur (galben): „O, îndelung răbdătorule şi de biruinţi purtătorule, mare mucenice Gheorghe, cela ce la nevoi şi în năpaste eşti grabnic apărător şi fierbinte ajutător, şi celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi şi această rugăminte a smeritului robului tău a domnului Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn Ţării Moldovei, şi-l păzeşte pe el neatins în acest veac şi în cel viitor, cu rugăciunile celor ce te cinstesc pe tine, ca să te proslăvim pe tine în veci, amin! Şi s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui anul al 43-lea”.
Al doilea steag, de forma prapurilor bisericeşti, are în lungime un metru, şi aproximativ tot atita în lăţime. În partea de jos se prelungeşte cu trei colţuri. Cimpul pînzei este din atlas roşu. Pe faţa steagului este reprezentat Sfintul Gheorghe, călare pe un cal alb, omorind cu suliţa balaurul. Icoana sfintului este bogat lucrată cu fir de argint, aur şi mătase albă, roşie şi verde. Mantia sfintului este roşie. Icoana este încadrată cu litere de aur în limba slavonească: „Ca un izbăvitor al celor robiţi şi săraci folositor, neputincioşilor doctor, împăraţilor ajutor, purtătorilor de biruinţă mare mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mintuiască sufletele noastre”. Pe cealaltă faţă este reprezentată scena botezului Domnului, încadrată de o altă inscripţie în slavonă.