Smochinul acoperit de frunze era aratos la vedere, dar nu s-a invrednicit de bunavointa Domnului, fiindca nu avea roade; iar roade nu avea fiindca nu avea putere launtrica de rodire. 
 
Cati asemenea smochini nu sunt in viata duhovniceasca!

 

 
 La aratare totul e frumos, dar inauntru, gol. Sunt oameni cumpaniti, cinstiti si toate faptele crestinesti le implinesc; dar duhul vietii in Hristos Iisus nu-1 au; ca atare, nu au roade vii, iar ceea ce e in ei doar pare roada, insa nu este.
 
Dar in ce sta duhul vietii in Hristos Iisus? 
 
La asta vom raspunde: o parte e de la Domnul, o parte e de la noi. De la Domnul este puterea de rodire in sine; al nostru este doar locasul primitor al acestei puteri. Pentru acesta din urma sa te ingrijesti mai mult. Radacina este simtirea ca fara Domnul pieri, si te prapadesti.constiinta
Astfel vei dobandi in toata viata ta, in toate faptele si ostenelile tale, inima infranta si smerita.
 Mai departe, dat fiind ca viitorul este necunoscut, iar vrajmasii sunt multi si poticnirea este cu putinta in orice clipa, vin frica si cutremurul care insotesc lucrarea mantuirii, impreuna cu strigarea neincetata: ”Cu judecatile pe care le stii, mantuieste-ma”. 
 
Vai celui care se reazema pe altceva decat pe Domnul; vai si celui care s-a ostenit pentru altceva decat pentru Domnul! intreaba-te pe tine insuti, omule care te-ai ostenit cu faptele socotite ca bineplacute lui Dumnezeu: pentru cine te-ai ostenit?
 
 Daca din partea constiintei vei primi raspunsul plin de indraznire: ”Doar pentru Domnul”, e bine; daca nu, iti cladesti casa pe nisip.
 
 Iata cateva lamuriri privitoare la duhul roditor launtric. Dupa acest indreptar cugeta si in celelalte privinte!
 
Sf.Teofan Zavoratul 

CategoriiFără categorie
0 Shares