Cat de ingust la minte este omul acela care, vazand cum casa lui sta sa se prabuseasca, in loc sa o repare, face curatenie prin curte!
 Cat de nechibzuit este si acela care are trupul bolnav si, in loc sa se ingrijeasca de vindecarea lui, sta si tese vesminte scumpe ca sa se impodobeasca!
 
In chip asemanator facem si noi cu sufletul nostru.

 

 
In vreme ce a fost cuprins de patimi, in vreme ce este chinuit de manie, slava desarta, dorinte rusinoase si atatea alte rautati, nu ne ingrijim de tamaduirea lui. 
Dar pentru ce ne ingrijim?
 Pentru traiul bun si pentru impodobirea trupului.
 
Radacina, izvorul si maica oricarui pacat este mandria. Din pricina ei primul om a piedut viata fericita a raiului. Din pricina ei si diavolul, care l-a inselat pe Adam, si-a pierdut rangul ceresc de inger.
 
Nimic nu ne instraineaza atat de mult de iubirea de oameni a lui Dumnezeu si nimic nu ne da atat de mult focului iadului, cat patima tiranica a mandriei si slavei desarte.
 
 Cand acestea exista in noi suntem pangariti, chiar daca avem alte virtuti, ca neprihanirea, postul, milostenia sau rugaciunea.
 
Caci, cum spune Scriptura, „tot cel ce are inima mandra e necurat in fata lui Dumnezeu“ (Proverbe

16,5)

 
Slava pamanteasca si faima lumeasca sunt trecatoare.
 
Slava lumeasca are numai nume si stralucire, dar nu are continut si durata in timp. Este goala si trecatoare.Slava cereasca, insa,  este adevarata si nestricacioasa. Laudele nu sunt pentru om, ci pentru ingeri, arhangheli si pentru Stapanul Hristos.
 
  Ti-e sete de cinstire? Ei atunci sa-ti fie sete de cea adevarata.Adevarata cinstire si unica slava provine doar de la Dumnezeu. Daca doresti din tot sufletul slava lui Dumnezeu, vei nesocoti slava de pe pamant, considerand-o neimportanta.
 
Ce este asadar slava?
 
Este, va spune cineva, faptul de a fi admirat de toti.
 
 Si cum te vor admira, pe drept sau pe nedrept?
 
Pe nedrept? Atunci nu  e vorba de admiratie, ci de lingusire si batjocora.
 
Pe drept? Dar asta e cu neputinta, pentru ca oamenii judeca partinitor. Sunt influientati de patimile lor si-i admira pe cei care slujesc dorintelor lor. Si daca va indoiti priviti pe cei care-si cheltuie banii si le umplu de bani pe femeile desfranate, pe lautari si pe dansatori.
 
Daca umblati dupa lauda oamenilor, veti pierde si rugaciunea si postul si milostenia si toata bogatia voastra duhovniceasca.
 
Cel ce cauta laudele nu este un om liber. Pentru ca nu face ceea ce-i place lui, ci ceea ce place altora.
 
Plecati departe de patima slavei desarte. Sa cereti mereu sfatul lui Dumnezeu, lauda lui Dumnezeu, incuviintarea lui Dumnezeu. In felul acesta veti trai o viata pamanteasca placuta Lui si va veti invrednici sa va desfatati de bunatatile viitoare impreuna cu toti prietenii Domnului.
 

 

Sfantul Ioan Gura de Aur-Problemele vietii

0 Shares