H

Harul lui Dumnezeu

Harul lui Dumnezeu va veni, dacă n-am făcut înlăuntrul nostru propriul sistem/ idolul nostru – spune părintele Simeon Kraiopoulos în Taina Mantuirii.
Harul lui Dumnezeu coboară înlăuntrul omului. Lucrează înlăuntrul acelui om care are o atitudine pe măsură. Dacă nu ești smerit, nu poate face nimic harul lui Dumnezeu înlăuntrul tău. 
Oricât de bine ai cunoaște cu mintea ta și oricât te-ai arăta a avea dispoziție, râvnă, nu se va întâmpla nimic dacă nu pătrunde adevărul lui Dumnezeu în sufletul tău, ca un dar al Lui. Și va veni, dacă ești smerit, dacă ai conștiința situației tale, dacă nu ai făcut înlăuntrul tău un status quo, un sistem propriu.
Omul poate fi religios, toți evreii erau religioși, știau Legea, se raportau la Dumnezeu. 
Totuși, au înțeles toate acestea într-un mod prin care ei și-au creat propriul sistem, un idol, și în acelși timp s-a așezat în sufletul lor îndreptățirea de sine. Un om care se îndreptățește pe sine înlăuntrul lui – și are, prin urmare, îngâmfare, egoism – nu poate înțelege ce înseamnă harul, nu poate primi harul oricât ar încerca să acționeze asupra lui harul.
Peste un lucru înfășurat în nailon, chiar dacă ar cădea râuri  de apă și mări peste el, dacă este închis ermetic, nu va pătrunde nici-o picătură înăuntru și nu se va uda de loc, va rămâne perfect uscat. 
Astfel, când omul își înfumurează sufletul cu îndreptățirea de sine – o spune în continuare Apostolul Pavel – , nu știe ce înseamnă smerenia, nu iubește smerenia, nu-și deschide sufletul spre smerenie și rămâne egoist și mândru. 
Este înfumurat, este înfășurat în nailon, și nu înțelege nimic, nu-l atinge harul lui Dumnezeu, lumina Lui. 
Nu-l atinge ceea ce i-ar putea topi sufletul, ceva care l-ar înmuia și l-ar face cu adevărat creștin.
Taina mântuirii – Simeon Kraiopoulos – Editura Bizantină 2012

CategoriiFără categorie
0 Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.