Scopul vieții noastre este să devină perfect și sfânt, să fim copii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai Împărăției Cerurilor. Să fim vigilenți: ca și cum de dragul vieții actuale să nu pierdem viitorul, ca și cum din îngrijorările și necazurile de zi cu zi de a nu reveni la scopul vieții noastre.

Postul, veghea și rugăciunea în sine nu aduc roadele dorite, pentru că ele nu sunt scopul vieții noastre, ci constituie un mijloc pentru atingerea scopului.

Decorează-ți lămpile cu virtuți. Încercați să tăiați pasiunile spirituale. Curățați-vă inima de orice murdărie și păstrați-o curată, ca Domnul să coboare și să locuiască în voi, ca să vă împlinească Duhul Sfânt cu daruri divine.

Copiii mei iubiți, toate zelul și grijile tale ar trebui să fie despre asta. Trebuie să vă constituie în mod constant obiectivul și aspirația. Rugați-vă lui Dumnezeu pentru acest lucru.

Întreabă-l pe Domnul zilnic, dar în inima ta, nu în afara ei. Și când Îl găsești, stai în frică și tremur, ca heruvimi și serafimi, pentru că inima ta a devenit tronul lui Dumnezeu. Dar, ca să câștigi pe Domnul, să te smerești pe pământ, căci Domnul îi tulbură pe cei mândri, dar îi iubește și îi vizitează pe cei umili în inimă.

Dacă te lupți într-o luptă bună, Dumnezeu te va întări. În luptă, găsim slăbiciuni, neajunsuri și defectele noastre. Ea este oglinda stării noastre spirituale. Cel care nu a luptat nu sa cunoscut.

Fii atent și la căderile nesemnificative. Dacă, datorită lipsei de atenție, vă păcătuiește un păcat, nu vă disperați, ci trageți-vă împreună și agățați-vă de Dumnezeu, care are puterea de a vă ridica.

În interior avem deficiențe profunde, pasiuni, defecte, multe dintre ele fiind ereditare. Toate acestea nu se termină cu nici o mișcare bruscă, nici cu anxietate și experiență dureroasă, ci cu răbdare și perseverență, când aștept cu reținere, îngrijire și atenție.

Regretul excesiv ascunde mândria în sine. Prin urmare, este dăunător și periculos și este adesea exacerbată de diavol pentru a opri procesiunea luptei.

Calea spre excelență este lungă. Rugați-vă lui Dumnezeu să vă întărească. Ia-ți căderea cu răbdare și imediat să te ridici, alergi [la Dumnezeu], nu te opri, ca și copiii, în locul în care ai căzut, plângând și plângând încontinuu.

Uitați-vă și rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită. Nu vă disperați dacă continuați să cădeți în vechile păcate. Mulți dintre ei, și în esență sunt puternici, și din abilitățile dobândite. Cu toate acestea, în timp, și prin zelul cucerit. Să nu vă lipsească de speranță.

Sf Nectarie de la Eghina

0 Shares