S

Sfântul Apostol şi primul Martir creştin, Arhidiaconul Ştefan

Într-o anchetă pe tema: Cine este pentru mine Isus Hristos? un jurnalist scria printre altele: “Pentru mine Hristos, reprezintă nu numai Mântuitorul nostru. Este înainte de toate exemplul de viaţă trimis nouă de către Dumnezeu. Exemplul, a ceea ce ar trebui să fie omul, atunci când ar fi într-adevăr unit cu Dumnezeu: omul ideal, plin de iubire, înţelegere şi oferit fraţilor. Ce societate minunată ar fi aceasta, dacă am urma cu adevărat acest exemplu, dacă am transpune în viaţă învăţătura iubirii Lui?”. Astăzi, Biserica ne îndreaptă privirea spre Sfântul Ştefan, primul martir care atât de mult L-a iubit pe Hristos, încât chiar şi în momentul morţii sale a rostit numele Lui.

În lectura din Faptele Apostolilor am ascultat descrierea ultimelor clipe de viaţă şi moartea Sfântului Ştefan. El îl urmează pe Cel al cărui discipol este, fiind o paralelă între Isus şi Ştefan în ceea ce priveşte mărturia dată până la moarte. Şi în cazul său, evreii dorind să scape de Ştefan, l-au ocărât, la fel ca pe Hristos, înaintea Sinedriului, adică a celui mai înalt tribunal de judecată evreiesc (vezi Fapte 6, 12). La fel ca în procesul lui Hristos apar martori falşi care declară vrute şi nevrute – minciuni (vezi Fapte 6, 13-14).

Cauza sentinţei morţii în procesul lui Isus şi în procesul lui Ştefan a fost convingerea că Isus a îndeplinit relatarea din cartea Profetului Daniel privitoare la Fiul Omului şezând de-a dreapta lui Dumnezeu, deci convingerea că Isus Hristos este Dumnezeu (vezi Fapte 7, 54). Pe urmă, atât faţă de Isus, cât şi faţă de Ştefan s-a executat sentinţa morţii în afara oraşului, unde-şi terminau viaţa cei eliminaţi din societate (vezi Fapte 7, 57). Murind, Isus S-a încredinţat şi Şi-a oferit viaţa Sa Tatălui, iar Ştefan lui Isus (vezi Fapte 7, 59). Înainte de moarte şi Isus şi Ştefan i-au iertat pe cei care i-au omorât (vezi Fapte 7, 60). Prin urmare, patimile Domnului Isus au fost un model pentru Martirul Ştefan şi pentru toţi cei care i-au urmat.

Ce reprezintă martiriul? Martirajul înseamnă mărturisirea adevăratei credinţe creştine până la moarte şi oferirea vieţii din iubire faţă de Hristos. O astfel de moarte devine un motiv demn de încredere al credinţei creştine şi un mod de a face vizibilă acţiunea graţiei lui Dumnezeu. Dumnezeu a înfăptuit prin martiri lucruri ieşite din comun.

Printre aceste exemple poate fi enumerată şi uciderea Sfântului Andrei Bobol de către cei care s-au răzbunat pentru faptul că a convertit la credinţa catolică mulţi ortodocşi. Astfel, un detaşament al cazacilor căutându-l pe Andrei Bobol l-au surprins în faţa localităţii Moglino în ziua de 16 mai 1657. Cazacii i-au rupt sutana, apoi pe jumătate dezbrăcat, l-au pus să se târască pe sub un gard. L-au legat de un stâlp şi au început să-l bată cu putere. Fiind primăvară, ţăranii care lucrau pământul au fost martorii acestui act de răzbunare. Constrânşi şi ameninţaţi, s-au străduit să-l forţeze pe Părintele Andrei ca să se dezică de credinţa catolică. Când acesta s-a opus cu fermitate, chinuitorii lui i-au împletit o coroană din ramuri de salcie şi au aşezat-o pe capul preotului, apăsându-o tot mai puternic. Apoi au început să-l bată peste faţă, până ce i-au căzut dinţii. Pe urmă i-au smuls unghiile şi i-au tras pielea de pe partea superioară a mâinilor. Când au terminant toate acestea, torţionarii l-au legat pe Părintele Andrei, l-au înfăşurat cu o funie, pe care apoi au legat-o de cai, şi mergând spre drumul către Janov, îl băteau cu lanţurile. În Janov, în acea zi era târg şi astfel se afla acolo un mare număr de oameni. Acolo l-au adus pe Andrei înaintea conducătorului cazacilor, care l-a întrebat pe preot: “Tu eşti preotul?” – “Da”, a răspuns acesta. “Credinţa mea conduce spre mântuire. Convertiţi-vă”. Conducătorul avea de gând să scoată sabia şi l-ar fi omorât pe Sfânt, dacă acesta nu şi-ar fi acoperit faţa cu mâna rănită. După aceea, l-au târât pe Sfânt într-un loc public şi au început să-i ardă corpul cu torţe. Torţionarii l-au scalpat până la os… iar de pe spate i-au smuls pielea. Pe răni i-au presărat paie mărunţite. Când de durere a început să cheme numele lui Isus, i-au făcut o deschizătură în ceafă cu cuţitul şi i-au tăiat limba. În cele din urmă l-au atârnat pe Martir cu picioarele legate în sus şi sub loviturile săbiilor, Părintele Andrei, şi-a sfârşit martiriul. Câtă tărie supraomenească este necesară pentru a primi martiriul…

Ne putem imagina prin ce sunt în stare să treacă adevăraţii creştini pentru Hristos atunci când primesc harul tăriei în credinţă! De aceea Cartea Apocalipsei îi elogiază pe toţi cei care urmându-L pe Hristos, au fost «Martori fideli» ai Lui – (cf. Apocalipsa 1, 5) şi au mărturisit acest lucru cu propriul lor sânge. Martiriul primit din iubire pentru Hristos are o valoare deosebită, pentru că îi acceptă în Biserică pe cei ce încă nu au primit botezul sacramental dar au primit prin martiriu “botezul sângelui. Cât de mult trebuie să-L iubim pe Hristos, cât de tare trebuie să fim legaţi de Isus, pentru a trăi numai pentru El! Pentru a te asemăna cu Hristos în suferinţele Lui, trebuie să te asemeni şi în viaţă. Prin urmare, moartea pentru Hristos înseamnă a învia alături de El.

Biserica creştină l-a urmat pe Hristos, odată cu martirul lui Ştefan, prin persecuţiile tuturor timpurilor, până la misterul persecuţiei Bisericii din zilele noastre. Răul a lovit şi va lovi întotdeauna în cei care Îl urmează pe Hristos, însă atâta timp cât creştinii au tăria să mărturisească şi să sigileze cu propriul lor sânge credinţa creştină, Biserica va triumfa.

ASTAZI:

Peste 45 de creştini sirieni, între care femei şi copii, au fost ucişi la Sadad, mulţi dintre ei fiind apoi aruncaţi în gropi comune de către islamiştii care au atacat la sfârşitul lunii octombrie acest mic oraş situat la 160 de kilometri nord de Damasc şi cu populaţie creştin-ortodoxă siriană, anunţă Agerpres, citând portalul theorthodoxchurch.info.

În oraşul Homs (centrul Siriei), forţele antiguvernamentale au organizat un adevărat masacru al creştinilor, au fost ucişi sute de oameni şi au fost înregistrate zeci de cazuri de violuri.

Până în prezent, peste 140.000 de creştini au fost alungaţi din casele lor şi, în paralel, are loc o distrugere sistematică a bisericilor ortodoxe, mai semnalează ierarhul Patriarhiei Antiohiei.

”Distrugerile suferite de bisericile noastre sunt imense. Le dau foc, le sparg zidurile, le jefuiesc. Dacă nu le pasă de vieţile omeneşti, le va păsa de sfintele noastre lăcaşuri? Enoriaşii noştri sunt bătuţi, atacaţi. Şi toate acestea se întâmplă legal, pentru că există o revoltă şi nimeni nu reacţionează”, descrie în continuare episcopul situaţia tragică din Siria.

”Strămoşii noştri au venit pe aceste pământuri cu mult înainte de a ajunge aici islamul. Mulţi sfinţi, care L-au mărturisit pe Hristos, au primit pe acest pământ moarte mucenicească”, subliniază episcopul de Seydnaya, care în pofida acestor orori, îi numeşte pe musulmani ”fraţi”.

Seydnaya, astăzi un oraş situat într-o regiune rurală nu departe de Damasc, a fost sediul Patriarhiei Antiohiei vechi şi este considerat de mulţi al doilea loc după Ierusalim, ca importanţă religioasă.

Însuşi numele localităţii Seyda Naya înseamnă „Doamna Noastră” în siriană. O mănăstire străveche, construită în anul 547, poartă de asemenea numele de „Doamna Noastră” şi adăposteşte o icoană a Fecioarei Maria, care se crede că a fost pictată de Sfântul Apostol Luca.
*******************************************************************************

Bani, mancare si alcool pentru uciderea de crestini

Extremistii hindusi ofera recompense in bani, mancare si alcool grupurilor care se angajeaza sa ucida crestini sau sa distruga locuintele acestora din statul indian Orissa.

Mai multe grupari extremiste de hindusi din India ofera recompense celor care vor ucide crestini, sustin asociatiile de voluntari din estul Indiei.

„Pretul vehiculat pentru uciderea unui preot crestin este de 250 de dolari americani”, a declarat Faiz Rahman, presedintele unei organizatii care a construit mai multe orfelinate in statul Orissa, din estul Indiei, citat de The Times.

Declaratia lui Rahman a fost confirmata de un purtator de cuvant al Consiliului Crestin din India. „Se ofera recompense pentru a ucide si pentru a distruge biserici sau proprietati crestine. Pe langa bani, li se ofera lichior strain, carne de pasare, de berbec si arme. Li se mai ofera petrol si kerosen”, a anuntat acesta.

Potrivit Bisericii Catolice din Orissa, 67 de persoane de confesiune crestina au murit numai in ultimele trei luni, in urma agresiunilor puse la cale de grupurile hinduse.

„Conflictul se desfasoara dupa un plan care urmareste „alungarea” crestinismului din districtul Kandhamal, pentru fondarea Statului Hindus”, se arata intr-o scrisoare semnata de un grup de episcopi din Orissa, destinata guvernului indian.

*************************************************************************************************************************************

Masacru de Craciun in Nigeria – crestini atacati in biserica

Cel putin 12 oameni au fost ucisi in nordul Nigeriei, chiar in ajunul Craciunului, in timp ce ascultau slujba la biserica. Atacurile au vizat doua biserici crestine.

Primul atac a avut loc la Biserica lui Christos din provincia Yobe, anunta CNN. A fost deschis focul impotriva credinciosilor care se rugau, fiind ucisi sase oameni, inclusiv pastorul. Biserica a fost apoi incendiata.

Enoriasii crestini au fost atacati apoi si intr-o biserica baptista din Maiduguri, aflat in statul Borno. Diaconul si cinci membri ai bisericii au fost omorati.

Anul trecut, in aceeasi perioada din preajma Craciunului, au fost ucisi 30 de oameni. Vinovat de crime ar fi un grup islamist, intitulat Boko Haram.

„Membrii acestui grup sunt suspectati ca au deschis focul asupra credinciosilor din cel putin 18 biserici in ultimii doi ani. In Maiduguri, grupul i-a fortat pe barbatii crestini sa se converteasca la islamism, altfel vor fi condamnati la moarte”, se arata intr-un raport din luna octombrie al Human Rights Watch.

Presedintele nigerian, Goodluck Jonathan, a promis ca, anul viitor, bisericile crestine vor fi mai bine aparate.

””’

Vatican: 100.000 de crestini mor in fiecare an din cauza credintei lor

Aproximativ 100.000 de crestini sunt ucisi in fiecare an, in intreaga lume, din cauza credintei lor, a spus un arhiepiscop de la Vatican, ca raspuns la faptul ca Iranul a inchis recent cea mai mare Biserica Penticostala a tarii, iar pastorii acesteia au fost arestati.

Arhiepiscopul catolic Silvano Maria Tomasi a acuzat ca cele mai groaznice locuri din lume pentru crestini sunt Orientul Mijlociu, Africa si Asia, aici murind cei mai multi oameni, arata Daily Mail.

100 de milioane de crestini sunt persecutati, in lume

Acesta a fost citat de postul radio din Vatican spunand ca bilantul mortilor din acest sector este „socant si incredibil”. Tomasi a adaugat ca unii crestini sunt fortati sa-si paraseasca locuintele si sa-si vada bisericile distruse in anumite parti ale lumii.

Deseori, ei sunt, de asemenea, violati, rapiti si discriminati, facand referire in special la rapirea a doi episcopi ortodocsi in apropierea orasului Aleppo din Siria, incident care s-a petrecut in luna aprilie. Libertatea religioasa este ingradita de „sectarism, intoleranta, terorism si legislatie bazata pe excludere”.

Crestinii, persecutati in UK chiar de David Cameron, acuza un fost arhiepiscop

De asemenea, secretarul Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace de la Vatican, Mario Toso, a afirmat recent ca discriminarea fata de crestini „ar trebui combatuta in acelasi mod in care se face acest lucru cu antisemitismul si islamofobia”.

Declaratiile au venit in contextul in care… mai mult


Miercuri, 29 Mai 2013””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Spirite Sfinte, Creatorule, vino cu îndurare într-ajutorul Bisericii tale. Întăreşte-o cu puterea Ta împotriva duşmanilor ei şi prin dragostea şi harul Tău, reînnoieşte spiritul servitorilor Tăi, pe care i-ai ales, ca să preamărească în Tine pe Tatăl şi pe Fiul său unul născut, Domnul nostru Isus Hristos. Amin. (Pentru Sfânta Biserică)

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

CategoriiFără categorie
0 Shares