D

Dezbracarea sfintelor vesminte peste cei bolnavi

Dupa ce preotul a terminat Sfanta Liturghie si a potrivit Sfintele,vine la usa din stanga a sfantului altar si ,dezbracand sfintele vesminte peste cei bolnavi care stau in genunchi zice :

La dezbracarea felonului: “Acopera, Doamne,sub acoperamantul aripilor Tale pe robii Tai (N) (si-l pune peste capetele lor), izgonind de la ei toata boala trupeasca si sufleteasca”.


         Felonul este veşmântul de deasupra al preoţilor. Culoarea sa, iniţial albă, a fost, în timp, completată de nuanţe de roşu – folosite cu precădere în timpul postului mare, sau negru – în săptămâna Sfintelor Patimi sau la slujbele funebre. Pe spatele felonului se brodează sau se aplică o cruce înflorată sau o iconiţă, în forma de medalion, reprezentând chipuri sfinte.   

 Deschizand brauletul si punandu-l pe felon, zice : “Incinge cu putere de sus pe robii Tai (N) si-I izbaveste de toata neputinta”.

Brâul este o piesă vestimentară de stofă cu care preotul şi arhiereul  se încing peste stihar, în jurul mijlocului, spre a nu-i incomoda la lucrarea celor sfinte.

Scotand epitrahilul si punandu-l deasupra zice: “Pogoara Doamne,darul milostivirii Tale peste robii Tai (N) si-I curateste pe ei de tot pacatul.”
Scotand manecuta din mana stanga si punand-o deasupra peste cei bolnavi, zice : “Mainile Tale ne-au facut si ne-au zidit, intelepteste-ne, Doamne, ca sa umblam in caile Talemanecuta din mana dreapta zice: “Dreapta Ta, Doamne, s-a preamarit intru tarie si dupa multimea slavei Tale ai zdrobit pe cei potrivnici”.

,iar la

Scotand Stiharul zice:” Imbraca, Doamne, cu putere de sus pe robii Tai (N) ca sa faca ceea ce este bine si placut inaintea Ta”,

si apoi, luand sfanta copie, insemneaza pe crestet pe bolnavi, in chipul crucii, zicand : “Cela ce cu sulita in coasta ai fost impuns, noua, nemurire izvorand, Hristoase, Dumnezeul nostru, daruieste tamaduire si izbavire de tot raul robilor Tai (N) pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre, de Dumnezeu Nascatoare, si pentru ale tuturor sfintilor Tai, Amin”.

CategoriiFără categorie
0 Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.