Nimeni nu-şi poate închipui cât de mare este dragostea lui Dumnezeu, căci este nemăsurată, un ocean nesfârşit, nici început, nici sfârşit având. Dar ne lipsim de ea pentru că sundem căldicei şi superficiali. Ne îngreuiem să…
Ce sa stim despre Taina Sfantului Botez
Sfantul Botez este întâia dintre Tainele Sfintei Biserici ; este usa prin care se intră în Sfânta Biserică. Si numai ajungând membri ai Bisericii lui Hristos ne putem învrednici si de primirea celorlalte Sfinte Taine. …
Morti sufleteste
Noi suntem – literalmente, nu la figurat – morti sufleteste cand in noi nu viaza Sfantul Duh. Si trebuie sa recunoastem ca de cele mai multe ori, daca nu aproape tot timpul, suntem morti. Pierdem foarte…
Are Dumnezeu ochi,maini,picioare…?
SFÂNTA TREIME Iubiţi credincioşi, Aţi văzut şi întotdeauna vedeţi că mai înainte de a se face ziuă, de a răsări soarele, flutură o geană de ziuă. Către răsărit se vede o lumină mai întâi puţin gălbuie…
Credinţa în Sfânta Treime
Un adevar de credintă, care, asemenea aurului, s-a limpezit, a ajuns strălucitor şi curat în focul unor frământări de aproape un veac şi jumătate, este învăţătura despre Sfânta Treime – învăţătura de temelie a creştinismului. Credinţa…
Duhul lui Dumnezeu
“Va doresc ca aceasta zi a Pogorarii Sfantului Duh sa fie cu adevarat ziua deschiderii inimilor noastre, sa primim Duhul lui Dumnezeu. Chiar daca nu vorbim in limbi, sa vorbim in limba divina, in limba ingerilor,…
Duminica Rusaliilor
Aflat la Sarbatoarea Corturilor (cf. In 7, 2), asmutind susotirea iudeilor, ba chiar si ispita rudelor (cf. In 7,3-4), Hristos Domnul spune in ziua cea din urma a praznicului: „Cel ce crede-n Mine – precum a…
„IMPARATE CERESC, MANGÂIETORULE…”
La sarbatoarea Sfantului Duh se cuvine ca toata profunzimea gandului si a inimilor noastre s-o indreptam spre cunoasterea Lui. In rugaciunea Sfantului Duh, pe care o stiti, se spun extrem de multe lucruri despre El. Trebuie…
Călătoria spre țara păcatului
Păcatul se poate vedea la exterior ca un simplu fapt, ca un accident sau ca o oarecare altă întâmplare. Dar, pentru punerea în practică a acestui fapt, au premers acțiuni repetate. Ca să se săvârșească o…
Dragostea
Astăzi nimic altceva nu-i zidește pe oameni, decât dragostea. Însă dragostea sinceră, curată, cât se poate de sfântă. Lumea are multă nevoie de această dragoste, iar nu de cea falsă, care are mulți microbi, de care…
Dumnezeu:vazut sau nevazut. Zugravii de icoane
S-a spus că dragostea e cel mai bun interpret. Numai dirijorul unei orchestre care e îndrăgostit de muzica unui compozitor poate s-o interpreteze şi s-o exprime cel mai bine. Odată un tânăr artist s-a dus la…
Dumnezeu:vazut sau nevazut. Ce este icoana ?
Primii creştini aveau tendinţa de a nu folosi o imagine realistă a lui Iisus Hristos. În locul ei, foloseau semne abstracte – litere care să ţină locul lui Hristos, precum XP, primele două litere ale cuvântului…
Ploi,uragane,grindina…
Lumea discută despre ploi şi uragane şi se întreabă de ce îngăduie Dumnezeu ca oraşe şi sate să fie inundate, copii morţi, dacă El este bun, milostiv şi iubitor de oameni. Îl învinuiesc pe Dumnezeu cel…
Sfintii Constantin si Elena – † Patriarh Daniel
Memoria şi evlavia Bisericii îi păstrează şi îi cinstesc pe Împăraţii Constantin şi Elena ca Sfinţi întocmai cu Apostolii, deşi au trăit la aproape două secole după aceştia. Această calitate este pusă, mai ales în ceea…
Predică la Sfinții Împărați Constantin și Elena
„Tot cel ce se smerește, se va înălța”[, a spus Domnul Lc. 14, 11]. Căci nu este cu putință să ajungă cineva la liniștea mântuirii, dacă nu va trece mai întâi prin ușa răbdării. [Și] nu…
Judecarea altuia
Biserica în totalitatea ei consideră mare păcat judecarea altuia. Uite, în Postul Mare, la slujbe se zice rugăciunea Sfântului Efrem Sirul şi se rosteşte în tot timpul Postului Mare, în afară de sâmbăta şi duminica. Se…
Duminica a VII a dupa Pasti
În prima duminică după sărbătoarea Înălţării Domnului, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea Sfinţilor Părinţi de la cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325. Sensul teologic-duhovnicesc al cinstirii celor 318 Sfinţi…
Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I ecumenic
Ne găsim în a VII-a duminică după Sfintele Paști, când li se face pomenire specială, ca-n fiecare an, duminică aflată între praznicul Înălțării Domnului și cel al Pogorârii Sfântului Duh. De aceea ne-am adresat cu salutul…
Homosexualul
Noi nu trăim într-o lume aiurită, a nimănui; nu ne-am făcut singuri, nu suntem autonomi să facem ce vrem în lumea aceasta. Ea este făcută de Cineva, există un Stăpân, care este Făcătorul ei. Mărturisim permanent:…
Ce este binecuvantarea ?
Atunci când un credincios se apropie de un preot să-i ceară binecuvântare, Domnul îl binecuvântează pe preot, iar apoi preotul, pe credincios. Astfel, preotul este transmiţătorul harului lui Dumnezeu. Se sărută, de fapt, nu mâna preotului,…