R

Rugăciunea de pocăinţă a Postului Mare

rugaciune
Perioada Postului Sfintelor Paşti este o perioadă în care suntem chemaţi la pocăinţă, la mai multă milostenie şi rugăciune. Specifică acestei perioade de asceză este Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul , o rugăciune simplă, dar de o mare profunzime.

 

„Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al garirii in desert nu mi-l da mie.
 Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, robului Tau.
 Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor.
 Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosul!
 Dumnezeule, curateste-ma pe mine, pacatosul!
 Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mantuieste-ma!
 Fara de numar am gresit, Doamne, iarta-ma!”
 

Este socotită Rugăciunea Postului Mare , întrucât este o rugăciune de umilinţă şi adevărată smerenie. Este însoţită de metanii, ca formă de eliberare a noastră de sub stăpânirea păcatului şi a toată răutatea din noi.

Întreaga fiinţă– suflet şi trup– face pocăinţă.

 

Trupul participă la rugăciunea sufletului, sufletul se roagă prin şi în trup. Atunci când este rostită în
cadrul slujbelor, rugăciunea aceasta este însoţită de metanie nu individual, ci pentru toată biserica, de aceea preotul iese în faţă şi împreună cu el fac metaniile şi credincioşii din biserică şi slujitorii din altar – toată lumea este în stare de pocăinţă.

 
Dacă nu ne pocăim, nu simţim bucuria iertării şi deci, bucuria Învierii.
 
Învierea nu este un spectacol exterior, este în primul rând o bucurie interioară. Şi dacă ne-am cerut iertarea păcatelor şi Dumnezeu ne-a dat-o ca urmare a pocăinţei, atunci simţim bucuria interioară a prezenţei lui Hristos Cel Înviat, în inimile noastre.
 
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul sintetizează întreaga lucrare a omului în ascensiunea sa duhovnicească spre mântuire,recapitulând într-un mod unic toate elementele pozitive şi negative ale pocăinţei şi constituie o adevărată verificare pentru ostenelile noastre personale de-a lungul Postului, în scopul eliberării de slăbiciunile sufleteştice ne împiedică să ne întoarcem către Dumnezeu.
 
Rânduiala Rugăciunii Sfântului Efrem Sirul se face în toate zilele PostuluiMare, iar creştinii o adaugă la pravila lor de rugăciune, dimineaţa şi seara. Cei mai evlavioşişi râvnitori, o pot rosti cu mintea şi în alte momente ale zilei, câştigând astfel multă smerenie şi mângâiere sufletească. 
 

Să rugăm pe Hristos Domnul să simţim atât pocăinţa, cât şi bucuria care vine prin rugăciune, să simţim atât iertarea păcatelor, cât şi dulceaţa rugăciunii.

„Dacă omul nu se va îndrepta către pocăinţă și nici nu va lua aminte la păcatele sale, nici că se va mântui vreodată de ele.
 
Neluând aminte la propriile păcate, el le va vedea doar pe cele străine si le va osândi, pentru a mări prin aceasta încă şi mai mult starea lui de păcat şi spre a fi osândit de Dumnezeu fără milă, pentru că el însuşi nu a arătat milă.
 
Concluzia e următoarea: ia aminte la păcatele tale şi-ţi va pieri pofta să mai priveşti la cele străine!
 
Osândeşte-te pe tine şi vei înceta să mai osândeşti pe alţii! Vezi ce fel de iad te aşteaptă, şi atunci nu te vei mai gândi înainte de vreme să trimiţi pe alţii în el prin osândirea cea plină de răutate!”

 
 Amin.

CategoriiPost
19 Shares