Toate patimile au această proprietate. Ele ne consuma şi devin lentilele primare prin care vedem lumea şi cu care reacţionăm. Astfel, sunt descrise ca fiind „amăgiri”. Cei care văd lumea prin patimile lor nu văd adevărul lucrurilor. Ei văd propriile lor patimi.
Există un aspect social al patimilor – ele nu sunt limitate la experienţa unui individ. Societăţi întregi, sau segmente semnificative din cadrul acestora, pot fi îmbătate de aceleași patimi. Astfel, o societate întreagă poate fi îmbătată cu patima rasismului (un amestec de ignoranţa, superstiţie, frică, furie, etc.). O astfel de patimă este întărită prin afirmare repetată de către cei din jurul nostru. Multe aspecte ale culturii sunt pur și simplu o comuniune a patimilor.
Trăim într-o epocă în care patimile sunt atent studiate şi folosite ca obiecte de marketing. Acele lucruri care ne sunt vândute (chiar și cele care fac apel la intelectul nostru) sunt marketate pentru patimile noastre. Cei ce fac computerul Apple sunt recunoscuţi pentru cercetările lor pentru „simţul” ambalajului, oferind o experienţă senzuală, care este asociată cu calitatea, precizia şi valoarea. Este o strategie de succes în întreaga noastră cultură.