Ev. Matei 21, 18-22
În vremea aceea, pe când se întorcea în oraş, Iisus a flămânzit; şi văzând un smochin lângă drum, s-a dus la el, dar negăsind nimic într-însul, decât numai frunze, a zis smochinului: de acum înainte să nu se mai facă rod din tine în veci. Iar smochinul s-a uscat în clipa aceea. Văzând aceasta, ucenicii s-au minunat şi au zis: cum de s-a uscat smochinul acesta într-o clipă? Iisus însă a răspuns şi le-a zis: adevărat vă spun vouă: dacă veţi avea credinţă şi nu vă veţi îndoi, veţi face nu numai ce s-a făcut cu smochinul, ci şi muntelui acestuia de-i veţi zice: ridică-te şi te aruncă în mare, se va face aşa; şi toate câte veţi cere în rugâciunea voastră cu credinţă, veţi primi.
„Toate câte veţi cere în rugâciunea voastră cu credinţă, veţi primi.”
Aceste cuvinte sunt incurajatoare pentru cei care sunt fii si urmasi ai Domnului Hristos. Cei care au preocupari duhovnicesti pot observa o stransa legatura intre felul cum te rogi si roadele rugaciunii,. Te poti ruga si fara sa ai credinta, fara sa crezi in Dumnezeu, insa rugaciunea va fi doar o solutie printre alte posibilitati in dorinta de a rezolva ceva.
Pentru crestinul devotat lui Dumnezeu rugaciunea nu este doar un mijloc prin care cere la nesfarsit ceva de la Tatal ceresc ; ne putem ruga si pentru a preaslavi pe Dumnezeu si creatia Sa, ne putem ruga si pentru a-L lauda pe Dumnezeu. Ne putem ruga si pentru a-I multumi lui Dumnezeu. Ne putem ruga si atunci cand suntem intr-o situatie delicata, intr-un necaz sau boala, pentru a primi ajutor din partea lui Dumnezeu.
Sunt unii care nu se roaga, spunand ca nu stiu sa se roage. Insa nu va veni niciodata o zi anume in care sa poti spune ca din ziua aceea stii sa te rogi.
Daca dorim a invata sa ne rugam trebuie sa luam aminte la rugaciunea Domnului Iisus Hristos, la felul in care s-au rugat ucenicii Sai, la staruitoarea rugaciune a celor iubitori de Dumnezeu.
Sfintii Parinti asa ne indeamna : ” Roaga-te cum poti, ca sa ajungi sa te rogi cum trebuie.”