Este bine să luăm atitudine deschisă pentru păcatele şi fărădelegile săvârşite de fraţii noştri? Cum săi mustrăm pe cei care vor să ne smintească, ce socoteală să cerem celor care ne lovesc pe la spate? Nu cred că retragerea este o soluţie.
Nu se poate da o soluţie pentru toate cazurile. Fiecare om trebuie să-şi găsească soluţia lui in imprejurările respective. Cât priveşte mustrarea pentru păcat, o poţi face unui om care inţelege mustrarea. Părintele Arsenie Boca zicea că „mustrarea invinge, nu convinge”. Ceea ce ne-ar interesa pe noi ar fi săi convingem, nu săi invingem.
Oamenii nu sunt fiinţe stas cu care să se poată lucra pe o singură direcţie. Sunt oameni pe care-i foloseşti lăudându-i, sunt oameni pe care-i foloseşti defăimându-i, sunt oameni pe care nu-i foloseşti vrând tu să-i foloseşti. Sunt cazuri şi cazuri, şi atunci trebuie să găseşti metoda pentru omul pe care il ai in faţă.
Noi vedem nelegiuirile din jurul nostru şi tăcem. Vedem nelegiuirile din jurul nostru şi inchidem ochii. Vedem nelgiuirile din jurul nostru şi n-avem curajul să spunem că nu-i bine. Vedem nelegiuirile din jurul nostru şi n-avem indrăzneala să le arătăm ca nelegiuiri. Vedem nelegiuirile din jurul nostru şi ne facem că nu le vedem, că nu le ştim, ca şi când lucrurile acelea care se fac spre rău sunt spre bine. De ce facem noi aşa? Pentru că nu suntem intăriţi in bine.
Să ştiţi că toate păcatele care se fac in jurul nostru şi pe care noi le ştim şi pe care noi nu le
inlăturăm, sau nu ne arătăm cuvântul impotriva lor, inseamnă că şi noi le facem intr-un fel. Şi noi suntem părtaşi la nelegiuirile care se fac in jurul nostru şi pe care noi nu le arătăm ca nelegiuiri, ci noi, cum am zice astăzi cu un cuvânt care circulă acuma, le tolerăm.
Luaţi aminte la Sfântul Ioan Botezătorul care a stat impotriva fărădelegii! În loc să stea in pustie, acolo unde ii era locul şi acolo unde-i era rostul, s-a dus la regele Irod şi i-a spus: trăieşti in nelegiuire, nu faci bine! Noi nu putem face ceea ce a făcut Sfântul Ioan Botezătorul. Nici pentru cei din apropierea noastră, pentru cei din familia noastră. De multe ori lăsăm să se intâmple nişte lucruri pe care ştim sigur că nu le binecuvintează Dumnezeu.
Ar trebui să ne intristăm că noi nu am fost ca Sfântul Ioan Botezătorul care a spus cuvânt hotărât in faţa nelegiuirii. Să ne intristăm că tolerăm nelegiuirile, să ne intristăm că ne facem părtaşi la nelegiuirile din jurul nostru, să ne intristăm că n-avem curajul să stăm impotriva răului, să ne intristăm că n-avem curajul să-i spunem răului pe nume ci, ca să ne meargă nouă bine, ca să n-avem vorbă, ca să n-avem confruntări, tăcem. Şi tăcem cu păcat, pentru că lăsăm să se inmulţească păcatele in jurul nostru.
Sfântul Ioan Botezătorul n-a făcut aşa. Şi dacă il sărbătorim cu adevărat la Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la această sărbătoare tristă şi la această sărbătoare care-i şi de bucurie, dacă-l sărbătorim cu adevărat, apoi, la tristeţea că i s-a tăiat capul, ar trebuie să adăugăm mai mult tristeţea că nouă nu ni se taie capul pentru că pactăm, pentru că suntem de acord cu nelegiuirile din jurul nostru numai să nu ni se taie capul.
Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dea tărie sufletească să putem fi impotriva păcatului oriunde şi oricând şi să fim următori Sfântului Ioan Botezătorul, chiar dacă pentru acesta ni s-ar tăia capul!
Pr Teofil Paraian
CategoriiFără categorie