Asadar caror duhovnici trebuie sa ne adresam, pentru a avea calauzire buna pe drumul stramt si spinos al mantuirii noastre?
Aici Parintii ne povatuiesc sa fim foarte atenti.
Ne recomanda sa cautam calauzitori virtuosi si intelepti, doctori pregatiti si experimentati, pentru a putea sa vindece ranile noastre sufletesti. Varsta inaintata a calauzitorilor duhovnicesti, de una singura, nu este deloc un element edificator al intelepciunii si iscusintei.
Ce se intampla insa atunci cand ne este greu sa gasim un calauzitor duhovnicesc experimentat?
Vrajmaşul nevăzut se războieşte mereu cu creştinul. Se poate ca creştinul să nu aibă lângă el un doctor duhovnicesc, căruia să-şi deschidă inima, să-şi spună durerile, să-şi arate rănile provocate de vrăjmaş, încât să primească de la acesta tratamentul potrivit (leacuri, poveţe, mângâiere, încurajare).
În cazul acesta, adică dacă nu are doctor duhovnicesc, este în primejdie de a pieri, mai ales dacă este şi lipsit de experienţă. Eu, ca părinte şi doctor duhovnicesc, deşi sunt nevrednic, vă voi arăta o cale care, dacă nu aveţi un duhovnic lângă voi, vă va face să aflaţi uşurare durerilor voastre, vindecare rănilor şi ajutorare în vreme de primejdie.
Calea aceasta este să alergaţi prin rugăciune la Domnul Iisus Hristos, Izbăvitorul şi Mântuitorul nostru, care a fost răstignit şi a pătimit pentru noi.
Să fiți încredinţaţi că orice veți cere cu credinţă fierbinte, cu inimă zdrobită şi smerită, veţi primi; fiindcă Acesta spune: „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.
Că oricine cere ia, cel care caută află, şi celui care bate i se va deschide” (Matei 7, 7-8).
Şi dacă vreodată Domnul va întârzia să ne dea ceea ce cerem, va fi ori din pricina puţinei noastre credinţe, ori pentru că inima noastră nu este foarte curată, ori pentru că suntem mândri, ori din vreun motiv pe care Domnul îl cunoaşte şi care este spre folosul nostru. Duhul Sfânt ne spune că inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi (Psalmi 50, 18).
Oricum, atunci când afli un duhovnic, să te duci să-ţi mărturiseşti sincer păcatele.
Sporirea celor pe care harul dumnezeiesc ii cheama in viata monahala se datoreaza prezentei parintelui duhovnicesc. Cel ce urmeaza un parinte duhovnicesc virtuos sporeste duhovniceste, precum elevul care are un invatator bun. Parintele Efrem socotea ca nu e important daca cineva pleaca din lume si merge in Athos.
Important este sa gaseasca un parinte practic, experimentat in razboiul nevazut al mintii.
„Nimic nu primesti de la cel ce nu are“, spunea.
„Insa nu este de-ajuns dascalul bun, e nevoie si de stradanie buna si atenta depusa de ucenicul nevoitor. Fiindca lucrurile nu se intampla in mod magic si fara efort. Am intalnit si in zilele noastre ucenici care stau langa parinti evlaviosi si virtuosi, dar care nu sporesc. Au devenit, dimpotriva, osanditori si calomniatori, pentru a indreptati tradarea lor“.
Un duhovnic bun nu inseamna ca are titluri sau alte insusiri lumesti, ci cel care are experienta si viata duhovniceasca, care a dovedit prin trairea sa ca-L iubeste pe Dumnezeu si pazeste poruncile Lui.
La acesti parinti exista sporire, si cel care uceniceste la ei este pecetluit pentru mantuire. Daca parintele il sminteste pe unul, ucenicul sminteste doi, urmatorul trei, iar de aici incolo monahismul se imbolnaveste si decade“.
„Atunci cand punem putina apa in vin, devine una cu acesta si nu se deosebesc. Asa se intampla si cand parintele se uneste cu Hristos. Crede-ma ca am incercat de multe ori acest lucru.
Adevaratul ucenic nu se teme de Dumnezeu. Nu pentru ca nu are frica de Dumnezeu, ci pentru ca, de vreme ce-l iubeste pe parintele lui, va intra intr-o stare de asemenea liniste si pace, incat el insusi se va mira. Si aceasta aducere-aminte de iad nu-l infricoseaza pe ucenici fiindca harul iubirii „alunga frica” (1 Ioan 4, 18).
Acolo unde se raspandeste mireasma iubirii, niciun parazit al stricaciunii si al mortii nu se apropie, caci iubirea este Insusi Dumnezeu, in locul Caruia se afla parintele duhovnic.
Citate din parinte Efrem Katunakiotul si Cuv.Filothei Zervakos
CategoriiFără categorie