Textul evangheliei (Matei 4,18-23) ne arata modul in care au inteles cei chemati sa devina ucenicii Domnului, sa-L asculte pe divinul invatator.  Astfel expresiile “ indata lasand mrejele, au mers dupa El “(Mati 4,20), “indata lasand corabia si pe tatal lor, au mers dupa EL” (Matei 4,22) ne sugereaza insemnatatea si valoarea virtutii ascultarii.
    Cunoastem din Sfanta Scriptura ca Fiul lui Dumnezeu a implinit in viata Sa divina si umana ascultare, ducand limitele acestei virtuti pana la sacrificiul vietii Sale neprihanite si nevinovate,  murind pe cruce.
  De aceea ascultarea, este temei al virtutilor si cale spre mantuire.

Asa fiind, merita sa ne oprim atentia asupra virtutii ascultarii.

 

In sens pozitiv…pe cine sa ascultam: pe Dumnezeu, pe slujitorii Sai, constiinta treaza, luminata- iar in sens negativ de cine sa nu ascultam : de fortele Raului si slujitorii acestuia, de poftele nesabuite si patimile nevinovate.
   Unde sa ascultam de bine? Acasa, la locul de munca, in timpul liber, pretutindeni!
 Cand sa ascultam de bine? Dimineata, in timpul zilei, seara, in timpul noptii-intotdeauna!
   De ce sa ascultam de Dumnezeu, de Binele suprem?
Ascultam de Dumnezeu pentru ca El este esenta vietii ; intreaga natura asculta de El si insusi Fiul lui Dumnezeu a ascultat, iar cei ce Ii urmeaza sunt fiii ascultarii !
   Cat sau in ce masura sa ascultam?  Atata cat ascultarea noastra are un caracter pozitiv, in masura in care drumul binelui este cu adevarat un astfel de drum, in masura in care in acest bine nu intervin fortele Raului abatandu-ne spre ele in sensul ascultarii acestora.
   Cum trebuie sa fie ascultarea noastra?  Inteleapta, iubitoare, smerita.
    Care sunt rezultatele ascultarii?  Ascultarea in sens pozitiv duce la cele mai bune efecte. Rezultatul unei ascultari se poate aprecia dupa gradul acelei ascultari ( mai promte si mai plenare ) si dupa modul in care s-a implinit ea (in timp si la timp).
   Care sunt foloasele ascultarii ? Marile realizari ale lumii sunt rezultatul unei ascultari pozitive.In sens larg, toate binefacerile de care societatea se foloseste sunt o binefacatoare urmare a ascultarii !
   Ce perspective poate crea o adevarata ascultare?
Ce poate semnifica ascultarea in viitor pentru fiecare dintre noi ?
Pentru ca e vorba de ascultarea de voia lui Dumnezeu, ea poate sa insemne un spor in cresterea noastra duhovniceasca. Fara ascultare, nimeni nu va vedea pe Domnul (Evrei 12, 14). Adam nescultand, a facut ca urmarile nescultarii sale sa se resimta in tot ce este rau si morbid in universul uman.  Dimpotriva ,consecintele ascultarii binefacatoare a lui Hristos au dus la o regenerare a omenirii.
   La fel pentru exemplificare, Sfanta Scriptura ne da pe de-o parte ascultarea ingerilor buni, care ca rasplata, au primit starea de impecabilitate, spre deosebire de ingerii rai, a caror neascultare a dus la declansarea fortelor diabolice, ce actioneaza intotdeauna in mod negativ in cosmos .
 Deasa marturisire si buna sfatuire duce la mantuire.
 Ascultarea de un duhovnic,de un intelept sfatuitor si cunoscator, dar mai ales traitor al vietii in Duh, duce, de asemenea, la tinta finala a crestinului, a vietii sale.
   Neascultarea este cauza nemantuirii, de aceea din cei multi foarte putini sunt cei ce se mantuiesc, tocmai pentru ca nesocotesc ascultarea (Luca 13, 24).
Pr.Gabriel Cernauteanu-Hristos si …viaata noastra

 

0 Shares