S

SFANTUL PROOROC ISAIA: “Veniti să umblam in lumina Domnului!”


.

SFANTUL PROOROC ISAIA: “Veniti să umblam in lumina Domnului!”
Sfantul Prooroc Isaia, al carui nume se talcuieste “Mantuirea lui Dumnezeu”, este unul din cei patru mari prooroci ai Vechiului Testament alaturi de Ieremia, Iezechiel si Da­niel. Originar din cetatea Ie­rusalimului, Sf. Prooroc Isa­ia a trait in secolul 8 i.Hr. si se tragea din semintia regilor iudei.
Sfantul Prooroc Isaia a fost crescut de tatal sau, Amos, in frica si in legea lui Dumnezeu, s-a casato­rit si a avut, cel mai probabil, doi copii. Si-a desfasu­rat activitatea in Ierusalim in timpul domniei regilor Azaria, Ioatam, Ahaz, Iezechia si Manase pe care a in­cercat sa-i indrepte prin pro­fetii, cu cuvinte mai blande sau mai dure. In ciuda originii sale sociale inalte, Isaia a dus o viata aspra, de nevointa si infranare. Pe trupul gol purta o haina de par, intoc­mai ca un sac.
Sf profet Isaia - Lumea credintei
Pentru viata sa imbuna­tatita, Sfantul Prooroc Isa­ia s-a invrednicit sa Il vada pe Dumnezeu sezand pe sca­un inalt si inconjurat de se­rafimii cei cu cate sase aripi care strigau:

icoane-ortodoxe-serafimi-1
“Sfant, Sfant, Sfant Domnul Savaot; plin este cerul si pamantul de sla­va Lui“.

In acele clipe s-a umplut de spaima si se sme­rea zicandu-si:
“O, ticalo­sul de mine, m-am invredni­cit a vedea pe Domnul Savaot cu ochii mei, fiind om, avand buze necurate si petrecand in mijlocul poporului care are buze necurate“.
Si in cli­pa aceea

unul dintre serafimi a luat cu un cleste un carbu­ne aprins din jaraticul altaru­lui si l-a atins de buzele lui zicandu-i:

„Iata, s-a atins aces­ta de buzele tale si va sterge Domnul faradelegile tale si pacatele tale le va curati”.
Dupa mutarea la Dom­nul a regelui Iezechia, a ve­nit rege al Iudeii fiul sau, Manase. Traditia consem­neaza ca acesta se indepar­tase de Dumnezeu si a zidit capiste idoleasca si altar lui Baal, se indeletnicea cu vra­ji si a varsat mult sange nevinovat. Isaia l-a mustrat si pe rege si pe nobilii care ii im­partaseau apucaturile, iar regele Manase, fara a tine cont de varsta lui venerabila, a poruncit uciderea proorocu­lui. Isaia a fost prins, scos in afara cetatii si taiat in doua cu fierastraul. Traditia bise­riceasca consemneaza sfarsi­tul sau mucenicesc la varsta de 126 de ani.
Proorocul Isaia a fost si un mare facator de minuni. Cand Ierusalimul era asedi­at si suferea de lipsa apei, el a facut cu rugaciunea sa iz­vorasca izvorul Siloamului. Acest izvor dadea apa nu­mai atunci cand veneau Iu­deii impreuna cu Isaia, iar cand alte neamuri mergeau sa ia, seca. Mai mult decat atat, cu rugaciunea el a izba­vit si cetatea asediata a Ieru­salimului de asirienii care o inconjurasera. Intr-o singura noapte, ingerul lui Dumne­zeu a pierdut peste 180.000 de soldati dusmani, iar rege­le lor, Sennacherib, s-a re­tras ingrozit la Ninive. Cu aceeasi puternica rugaciune a sa, Sfantul Prooroc Isaia l-a vindecat pe regele Iezechia caruia, desi se imbolna­vise de moarte, i-a adaugat inca 15 ani de viata.
Trupul proorocului a fost ingropat nu departe de izvo­rul Siloamului, pe care Sfan­tul il facuse sa izvorasca cu rugaciunea, pentru ca apa acestuia sa nu conteneasca a adapa cetatea. Mai tarziu aici s-a construit scaldatoa­rea la care Mantuitorul avea sa vindece orbul din naste­re. In secolul 5 d.Hr. moaste­le Sfantului au fost aduse in Constantinopol de imparatul Teodosie al II-lea si asezate cu cinste in biserica Sf. Lavrentie din Vlaherne. Astazi, capul Sfantului Prooroc Isa­ia se gaseste in Manastirea Hilandari din Sfantul Mun­te Athos.
***
Profetiile lui Isaia privind venirea Mantuitorului  sunt atat de numeroase si de precise incat el a fost numit „Evanghelistul Vechiului Testament”. Iata cateva din cele mai cunoscute profetii ale sale:
Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fe­cioara va lua in pantece si va naste fiu si se va chema numele lui Emanuel. (Isaia 7,14)
Caci Prunc s-a nascut noua, un Fiu s-a dat noua, a Carui stapanire e pe umarul Lui si se cheama numele Lui: Inger de mare sfat, Sfetnic minu­nat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al pacii, Parinte al vea­cului ce va sa fie. Si mare va fi stapanirea Lui si pacea Lui nu va avea hotar. Va imparati pe tronul si peste imparatia lui David, ca s-o intareasca si s-o intemeieze prin judecata si prin dreptate, de acum si pana-n veac. Ravna Domnului Savaot va face aceasta. (Isaia 9, 5-6)
Profhths_Hsaias_02
Mladita va iesi din tulpina lui Iesei si un Lastar din radacinile lui va da. Si Se va odihni peste El Duhul lui Dumnezeu, duhul intelep­ciunii si al intelegerii, duhul sfatului si al tariei, duhul cunostintei si al bunei-credinte. Si-L va umple pe El duhul temerii de Dumnezeu. Si va judeca nu dupa infatisarea cea din afara si nici nu va da hotararea Sa dupa cele ce se zvonesc, ci va judeca pe cei saraci intru dreptate si dupa lege va mustra pe sarmanii din tara. Pe cel aprig il va bate cu toiagul gurii Lui si cu suflarea buzelor Lui va omori pe cel fara de lege. Dreptatea va fi ca o cingatoare pentru rarunchii Lui si credinciosia ca un brau pentru coapsele Lui (Isaia 11, 1-5)

Crescut-a inaintea Lui ca o odrasla, si ca o radacina in pamant uscat; nu avea nici chip, nici frumusete, ca sa ne uitam la El, si nicio infatisare, ca sa ne fie drag. Dispretuit era si cel din urma dintre oa­meni; om al durerilor si cu­noscator al suferintei, unul inaintea caruia sa-ti acoperi fata; dispretuit si nebagat in seama. Dar El a luat asupra-Si durerile noastre si cu suferin­tele noastre S-a impovarat. Si noi il socoteam pedepsit, batut si chinuit de Dumnezeu, dar El fusese strapuns pentru pacatele noastre si zdrobit pentru faradelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mantuirea noastra si prin ranile Lui noi toti ne-am vindecat. Toti umblam rataciti ca niste oi, fiecare pe calea noastra, si Domnul a facut sa cada asupra Lui fara­delegile noastre ale tuturor. Chinuit a fost, dar S-a supus si nu si-a deschis gura Sa; ca un miel spre junghiere s-a adus si ca o oaie fara de glas inaintea celor ce o tund, asa nu Si-a  deschis gura Sa. Intru smerenia Lui judecata Lui s-a ridicat si neamul Lui cine il va spune? Ca s-a luat de pe pamant viata Lui! Pentru faradelegile poporului Meu a fost adus spre moarte. (Isaia 53 , 2-8)
(din revista “Lumea credintei”, nr. 5 (118) / mai 2013)

CategoriiFără categorie
0 Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.