Avizati sau nu, discret sau ostentativ, astazi, mai mult ca ieri, toata lumea vorbeste despre toata lumea. Cei ce se balacesc in placerea de a ” fi pusi la curent„ cu tot ce misca-n lung si-n lat, pricinuiesc multe neajunsuri atat lor cat si celor pe care ii discuta: isi pierd linistea, pacea, duhul, inteligenta, tulbura, strica prietenii, intretin dispute si polemici.

Izvorata poate dintr-o plictiseala inspirata, ori dintr-un suflet mic, barfa stimuleaza mereu curiozitatea celor ce o asculta. Barfitorul la nevoie amplifica putin subiectul pentru ca discursul sa fie mai condimentat. Din pacate asa este alcatuita firea omeneasca, aplecata spre rau.
Barfa nimeni nu pretinde ca o iubeste, dar place multora. Calatoreste pe la multi oameni si se raspandeste cu repeziciune. Ustura mult cuvintele acestei metehne omenesti, dar ca orice boala are si remedii: infranarea prin rugaciune, vederea propriilor greseli si pacate, ocolirea prilejului de defaimare, spvedania ce curata si vindeca leziunile inimii.
Fiecare judeca lucrurile dupa masura starii lui duhovnicesti. Daca unul are cugetul stricat si „masina lui este stricata” chiar si aur sa pui in ea, va face „gloante de aur”, ca sa ucida, spunea Cuviosul Paisie Aghioritul.
Sa urmam asadar indemnurile Evangheliei care zice: „ de ce vezi paiul din ochiul fratelui tau si barna din ochiul tau nu o iei in seama?

Sau cum vei zice fratelui tau: Lasa sa scot paiul din ochiul tau si iata barna este in ochiul tau?Fatarnice, scoate intai barna din ochiul tau si atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau” (Matei 7, 3-5)

Totusi vreau sa cred ca pana la urma acolo unde mintea vede numai rusine, inima descopera frumosul!  

Ieromonah Hrisostom Filipescu

2 Shares